fbpx
European Western Balkans
Politika

Dačić: Ustavne promene potreba; Društvo sudija: Ustav ne menjati sada

Ivica Dačić; Foto: Evropski parlament

BEOGRAD  – Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da su ustavne promene u oblasti pravosuđa obaveza u procesu priključenja Evropskoj uniji, ali i potreba čiji je cilj jednakost svih građana pred zakonom, prenosi FoNet. 

Dačić je tokom javnog slušanja na temu “Promene Ustava u oblasti pravosuđa”, u organizaciji parlamentarnog Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo, rekao da su potrebne efikasne, pravične i dugoročne promene, zbog čega je zagovornik što šire javne rasprave.

“Očekujem korisne sugestije ljudi iz pravosuđa, sa univerziteta. Kada promene budu izvršene, odnosiće se na sve nas, zbog čega im treba ozbiljno prići”, izjavio je Dačić, naglasivši da su promene Ustava vezane isključivo za pravosudne funkcije.

Ministarka pravde Maja Popović je navela da su promene Ustava uslov za reforme u oblasti vladavine prava, što je prioritet EU.

“Potrebno je ustanoviti veću odgovornost sudija i tužilaca, kao i njihovu kontrolu, uz ocenu stručnosti i dostojnosti, jer će to omogućiti bolje pravosuđe, rekla je Maja Popović.

Nada Đorđević iz Društva sudija Srbije je ocenila da nije povoljan trenutak za promenu Ustava. Promena Ustava podrazumeva da taj proces bude okončan tokom ovog saziva parlamenta, a novi izbori će biti održani već sledeće godine.

“Taj rok ne bi trebalo da bude ograničavajući faktor za donošenje ustavnih rešenja”, izjavila je Nada Đorđević.

Prema njenim rečima, procedura promene Ustava treba biti pažljivo sprovedena, za šta je potreban duži vremenski period.

Predsednik Foruma sudija Nebojša Đuričić je konstatovao da je pravosuđe Srbije “staro”.

“Više od 400 sudija će uskoro otići u penziju, uz 300 upražnjenih sudijskih mesta. To znači da će u narednih pet godina biti potreban izbor 700 sudija, izjavio je Đuričić. On je rekao da u sudovima godinama nema značajnog broja pripravnika. Nećemo imati koga da izaberemo za sudije i tužioce”, konstatovao je Đuričić.

Društvo sudija Srbije: Ustav ne menjati sada

“Ustav ne treba sada menjati, pošto se o predloženim ustavnim amandmanima negativno izrazila celokupna domaća pravna struka, kao i međunarodna udruženja sudija i tužilaca, a naročito stručna tela Saveta Evrope”, saopštilo je danas Društvo sudija Srbije, povodom poziva na javno slušanje, koji im je stigao od Odbora za ustavna pitanja Skupštine.

Društvo sudija Srbije u saopštenju pozdravlja to što je Narodna skupština, kao Ustavom ovlašćeni predlagač, “konačno preuzela” rukovođenje procesom vezanim za eventualnu promenu Ustava.

Izrazili su, međutim, iznenađenje i zabrinutost što na Javno slušanje nisu pozvana udruženja koja su dosad aktivno učestvovala u konsultativnom procesu o promeni Ustava i doprinosila mu i pisanim predlozima, među kojima su naročito YUCOM, Beogradski centar za ljudska prava i Centar za pravosudna istraživanja.

Ističu da su se o ustavnim amandmanima, koji su sadržani i u nacrtu sačinjenom od strane Ministarstva pravde oktobra 2018, negativno izjasnila “kako celokupna domaća pravna struka, pre svega profesori ustavnog prava i najviše pravosudne institucije, među kojima i Vrhovni kasacioni sud, Visoki savet sudstva i Državno veće tužilaca, tako i međunarodna udruženja sudija i tužilaca, a naročito stručna tela Saveta Evrope koja formulišu evropske pravosudne standarde: Кonsultativno veće evropskih sudija i Кonsultativno veće evropskih tužilaca”.

“Rešenja koje je predložilo Ministarstvo pravde lošija su od već postojećih i umanjuju dostignuti nivo nezavisnosti sudstva i samostalnosti javnog tužilaštva”, poručuju iz Društva sudija Srbije.

Takođe su naveli da Venecijanska komisija nije dala mišljenje o promeni Ustava u oktobru 2018. kao i da “nije uopšte analizirala nacrt Ustavnog zakona za promenu Ustava, niti se izjašnjavala o njemu, iako je on deo Ustava”.

“Na značaj ustavnog zakona podseća nas iskustvo reizbora svih sudija i tužilaca sproveden 2009, upravo na osnovu ustavnog zakona od 2006, ogromna materijalna šteta, moralna diskreditacija Srbije i dugoročne pogubne posledice koje se i sad osećaju u pravosuđu”, ističe Društvo sudija Srbije.

Njihov izričit stav je da Ustav ne treba sada menjati “s obzirom na značaj društvenih promena koje su vezane za promenu Ustava, potrebu da se postigne što šira saglasnost o promenama i na složenost procedure, koja mora biti pažljivo osmišljena i sprovedena, što zahteva duži vremenski period, te je ne treba oročavati, naročito ne na kratak rok do sledećih izbora”.

“Mnogi nedostaci Ustava mogu biti otklonjeni kako izmenom propisa, tako i primerenijim ponašanjem političara”, zaključuje Društvu sudija Srbije.

Dodaju da, ukoliko Odbor, odnosno Narodna skupština, ipak donese odluku da se pristupi promeni Ustava, očekuju da će biti uzet u obzir njihov predlog proceduralnih koraka, među kojima je prvi da Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo formira radnu grupu za izradu predloga akta o promeni Ustava, u cilju depolitizacije pravosuđa i jačanja nezavisnosti sudstva i samostalnosti tužilaštva, objavi imena članova te radne grupe, ustanovi proceduru po kojoj će se postupati, i u radnu grupu prvenstveno uključi ugledne profesore ustavnog prava, čije je učešće je od krucijalnog značaja

Povezani članci

Građani regiona u strahu od prelivanja sukoba u Ukrajini na Balkan

EWB

[BSF] Crnadak: Različiti, ali zajedno na evropskom putu

EWB

Članice EU podržale novu metodologiju proširenja, za primenu na Srbiju potrebna njena saglasnost

EWB