fbpx
European Western Balkans
Društvo

Dan Evrope u Beogradu, EPuS ocenjuje – bliži smo EU

Evropski pokret u Srbiji (EPuS) organizovao je danas tradicionalnu Ulicnu akciju povodom Dane Evrope; Foto: Tanjug / Sava Radovanović

BEOGRAD – Evropski pokret u Srbiji (EPuS) obeležio je danas Dan Evrope tradicionalnom Uličnom akcijom na Trgu Republike, a predsednik pokreta Mihailo Crnobrnja izjavio je za Tanjug da se Srbija definitivno približila EU, ali da je u tom procesu izgubila mnogo vremena.

Crnobrnja je naveo da je Srbija, još kao deo Jugoslavije, koja je bila prva socijalistička zemlja koja je sa EU imala bilo kakav ugovor, počela izgradnju odnosa sa evropskom zajednicom.

“Imajući u vidu dužinu tih odnosa, mogli smo i morali mnogo više da uradimo, ali dešavale su se stvari koje smo najviše sami izazivali i neke izazvane sa strane koje su nas usporile. Ipak, definitivno smo sada bliže EU”, rekao je on.

Ističe, da je najveći izazov na putu ka EU rešavanje pitanja Kosova i Metohije, budući da Srbija zahteva povratak suvereniteta te teritorije, a EU na to nije spremna.

“To će biti veliki problem, da se nađe neko rešenje. Ove ostale prepreke su teške, ali izvodljive”, naveo je Crnobrnja.

On je podsetio da se danas obeležava i Dan pobede i dodao da je evropska ekonomska zajednica stvorena na ideji da Evropa može u budućnost zajedno, a ne ratujući.

“To je najveća prednost koju je EU stvorila i uspela da održi. U Evropi nema ratova, osim manjih građanskih sukoba, najveće dostignuće EU do danas je stvaranje mira, širenje demokratije, zajedničkog tržišta i svega što iz toga proizilazi”, kazao je Crnobrnja.

Objašnjava, da se vrednosti koje Evropa gaji direktno oslikavaju na život Evropljana koji mogu “da idu gde hoće, stanuje gde hoće, primaju penziju gde hoće”.

Generalna sekretarka EPuS-a Suzana Grubješić kaže da Srbija treba da postane deo Evrope još i u političkom smislu, budući da joj već pripada kulturno, geografski, ekonomski.

Kako kaže, Evropa se danas suočava sa mnogim izazovima, ali je ona i dalje zajednica koja se zasniva na tri stuba, demokratija, vladavina prava i poštovanje ljudskih prava.

“To su vrednosti kojima i Srbija treba da stremi. Pored toga naravno i solidarnost, jednakost, sloboda kretanja ljudi, robe, kapitala..Sve je to ugrađeno u temelje EU i nadam se da ćemo ubrzo postati zemlja sa takvim vrednostima koje ima Evropa”, rekla je Grubješić za Tanjug.

Dodaje, da se Srbija nalazi na evropskom putu, ali da “ćemo u EU ući onda kada to EU odluči”.

“Postoje veliki otpori zemalja članica EU prijemu novih članica, ali možemo da se nadamo da će ova godina, za koju kažu da je ključna i presudna u evropskim integracijama, ubrzati sam proces”, navela je Grubješićeva.

Ona je ponovila da su najveće prepreke na putu Srbije ka EU dijalog sa Prištinom, ali i Poglavlje 23, vladavina prava, uspostavljanje nezavisnog, odgovornog i efikasnog pravosuđa.

“Naravno, tu je i ono o čemu se malo priča, kao što je ekologija. Oblast u kojoj ćemo morati dosta toga da promenimo, da osavremenimo i koja dosta košta”, navela je Grubješić.

Povezani članci

Konferencija “EU i Zapadni Balkan u 2019” sutra u Beogradu

EWB

Poglavlja 23 i 24: Malo napretka i još manje medijske pažnje

EWB

Gajin: Zakon pri kraju, mora da se uskladi sa pravilima EU

EWB