fbpx
European Western Balkans
Društvo

Dan Evrope u Srbiji uz evropsku kulturu, kuhinju i istoriju

BEOGRAD – Evropski pokret u Srbiji (EPuS) i ove godine tradicionalno obeležava Dan Evrope, 9. maj, nizom manifestacija u saradnji sa Međunarodnim evropskim pokretom i Mrežom Evropskog pokreta u Srbiji.

Pokret se ove godine pridružio manifestaciji „Grad Evrope“, u organizaciji Delegacije Evropske unije u Srbiji i EU Info Centra. Na Trgu Nikole Pašića u Beogradu u subotu 11. maja, od 11 do 17 časova predviđeno je mnoštvo atraktivnih sadržaja, a Evropski pokret u Srbiji će zajedno sa zemljama članicama EU imati štand sa promotivnim materijalima, na kojima će posetioci moći da se upoznaju sa zanimljivostima vezanim za evropsku kulturu, kuhinju i istoriju. Kako je predviđeno štand će u 12 časova posetiti predsednik EPuS-a Mihailo Crnobrnja, generalna sekretarka EPuS-a Suzana Grubješić, potpredsednik Pokreta, Vladimir Međak kao i članovi Izvršnog odbora koji će se pridružiti razgovoru sa građanima.

Filmsko veče na otvorenom zbog lošeg vremena iako prognoziran za četvrtak kada je i Dan Evrope, biće održano takođe u subotu od 20 časova na beogradskom Cvetnom trgu. Biće prikazan film nagrađivanog italijanskog reditelja, Paola Vercija, „Čarobne noći“ (Notti Magiche, 2018), a ulaz je slobodan.

U nedelju, 19. maja Forum za kulturu Evropskog pokreta u Srbiji upriličiće muzičko-poetsko veče „Korak napred“. U prostoru Kulturne i umetničke zajednice LOLA u Resavskoj, nastupiće poznati srpski kompozitor Aleksandra Simić sa ansamblom Serafimi, a domaćica večeri će biti glumica i predsednica Foruma, Amra Latifić.

Dan Evrope će biti obeležen i u Subotici, Lazarevcu i Leskovcu, gde će lokalna veća EPuS-a organizovati ulične akcije, radionice i tribine za sugrađane.

EPuS će obeležavanje Dana Evrope nastaviti tokom maja i juna, organizacijom Facelook razgovora za mlade sa Galebom Nikačevićem u Čačku i Srđanom Dinčićem u Beogradu, Evropskim časovima u Požegi i slično.

Dan Evrope obeležava se svake godine u Evropi 9. maja, u znak sećanja na pobedu nad fašizmom 1945. i deklaraciju Roberta Šumana, francuskog ministra spoljnih poslova, koji je pet godina kasnije najavio projekat pomirenja i ujedinjenja u Evropi koji se vremenom razvio u Evropsku uniju.

Povezani članci

Friden: Srbija da bude strpljiva, bolje biti u EU, nego…

EWB

EU ulaže 1,5 miliona evra za razvoj istraživačkog novinarstva

EWB

Srbija bez napretka na godišnjem Indeksu percepcije korupcije

EWB