fbpx
European Western Balkans
Politika

Dan nakon Vučića, predsednik S. Makedonije Pendarovski sastao se sa zvaničnicima EU

Stevo Pendarovski i Oliver Varhelji; Foto: Predsedništvo Severne Makedonije

BRISEL – Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski danas boravi u Briselu, gde se sastao zvaničnicima EU zaduženim za Zapadni Balkan – komesarom za proširenje Oliverom Varheljijem, visokim predstavnikom Đuzepom Boreljom, predsednikom Evropskom parlamenta Davidom Sasolijem i specijalnim predstavnikom EU Miroslavom Lajčakom.

Najavljeni su sastanci sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom i izvestiocem EP za Severnu Makedoniju Ilhanom Kjučukom.

Poseta Pendarovskog nastavlja takozvanu “nedelju Zapadnog Balkana” u Briselu koju je najavio Lajčak, tokom koje su predviđene posete Vučića, Pendarovskog i predsednika Vlade Kosova Aljbina Kurtija.

Vučić se juče takođe sastao sa Mišelom, Boreljom, Varheljijem i Lajčakom, kao i sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen i izvestiocem EP za Srbiju Vladimirom Bilčikom.

Tokom sastanaka, Pendarovski je izjavio da je ključni prioritet Severne Makedonije da Savet EU usvoji pregovarački okvir sa ovom zemljom i da se uskoro održi prva međuvladina konferencija EU-Severna Makedonija.

Na sastanku sa komesarom Varheljijem diskutovano je o mogućnosti da se postigne napredak u ovim oblastima u narednim mesecima, kao i da se razreši spor Severne Makedonije sa Bugarskom, saopšteno je iz predsedništva.

Predsednik Severne Makedonije takođe se zahvalio na predstojećoj dostavi 119.000 Fajzerovih vakcina iz EU.

Povezani članci

Dok vlast optužuje nevladine organizacije, država dobija mnogo više novca od EU

EWB

EP: Srbija treba da pokaže posvećenost evropskim integracijama usaglašanjem sa spoljnom politikom EU

Milica Starinac

Mandić: Nema oblasti u kojoj smo više nazadovali nego u pravosuđu

EWB SCREENING