fbpx
European Western Balkans
Politika

Danas: EU nemoćna da kazni Kosovo zbog uvođenja carina

Zastava Kosova; Foto: pixabay

BEOGRAD – Države članice Evropske unije, uključujući Nemačku, neće preduzimati pojedinačne poteze prema kosovskim vlastima koje su podigle carine na uvoz robe iz Srbije i BiH na sto odsto, izveštava Danas na osnovu nezvaničnih razgovora sa diplomatskim krugovima sa Zapada.

Prema rečima sagovornika, „EU je rekla sve na tu temu, zvanični Brisel sada očekuje od Prištine da reaguje i bez odlaganja povuče odluku“. Većina sagovornika Danas-a smatra da uprkos snažnoj javnoj osudi ponašanja kosovskih vlasti, EU „gotovo sigurno“ neće kazniti Prištinu jer „nema mehanizme za to“.

Tim Džuda, britanski novinar i stručnjak za Zapadni Balkan, kaže za Danas da „pošto Kosovo nema sposobnost da se diplomatski bori, kao što je Srbija učinila u slučaju Interpola i u kampanji povlačenja priznanja Kosova, ovo je jedini način na koji Kosovo može da se bori na način da to povredi Srbiju“.

“Kosovo kažnjava Bosnu jer ona traži vize za Kosovare. Nisam siguran da će odluka o carinama biti brzo povučena a i zašto bi? Diskusije između Tačija i Vučića ne napreduju a Srbija vodi snažan diplomatski rat protiv Kosova. Ono što Kosovo želi od EU jeste vizna liberalizacija, ali izgleda da su mnoge države spremne da stave veto na to, pa EU nema mnogo oruđa na raspolaganju. Većina onoga što Kosovo kupuje iz Srbije – potrošačka roba, može biti nabavljena na drugim mestima”, poručuje DŽuda.

Edita Tahiri, bivša šefica tima Prištine u pregovorima sa Beogradom, kaže za Danas da je „ovo odgovor Kosova na agresivan pristup Srbije protiv države Kosovo u međunarodnoj areni i na zloupotrebu briselskih sporazuma“.

“Dok Srbija ne promeni svoj pristup i ne počne da poštuje evropske principe dobrosusedskih odnosa i duha briselskog dijaloga prema Kosovu, ne očekujem da će biti povučena odluka o taksama. EU nikada nije kaznila Srbiju za zloupotrebe prema Kosovu, tako da nema kredibilitet ni da kazni Kosovo”, smatra Tahiri.

Franc Bogovič, poslanik Evropske narodne partije u Evropskom parlamentu, komentariše za Danas da je povećanje carina na 100 odsto „potez u apsolutno pogrešnom pravcu“.

“Ovaj potez je izvan duha saradnje, koji bi produbio razumevanje i jačao odnos između dvije zemlje, što snažno promoviše Evropska unija, koja je u osnovi zasnovana na vrednostima saradnje. Zato je ta odluka suprotna svemu što promoviše EU i u regionu Zapadnog Balkana”, rekao je on.

Ivo Vajgl, poslanik Saveza liberala i demokrata za Evropu u Evropskom parlamentu, kaže za Danas da uvođenje carine „u funkciji zaoštravanja političkih problema nije prihvatljivo i suprotno je principima međunarodne ekonomske i političke saradnje“.

“Budući da znamo koji motivi se kriju iza ovog poteza Prištine, podvlačim da je evropska budućnost vlasništvo svih država na jugoistoku Evrope. Bez iskrenog i aktivnog pristupa rešenju otvorenih problema sve države koje se kandiduju za članstvo u EU biće gubitnici. Problemi se rešavaju dijalogom a ne kampanjama”, napominje Vajgl.

Johana Dajmel, zamenica direktora Asocijacije za Jugoistočnu Evropu iz Minhena, kaže za Danas da „uz sve poštovanje za razočaranost Kosova što po četvrti put nije uspelo da uđe u Interpol, carine od sto odsto podsećaju me na test sa ozbiljnim kolateralnim štetama“.

“Takva odluka je impulsivna, neodgovorna u smislu dobrosusedskih odnosa i predstavlja kršenje CEFTA sporazuma. Federika Mogerini je reagovala veoma snažnom porukom, zahtevajući hitno povlačenje te odluke. Biće veoma teško za Kosovo da se bez posledica ispetlja iz haosa koji je samo stvorilo, i da pokaže da je na međunarodnom nivou pouzdan, odgovoran partner, koji teži članstvu u EU”, ističe Dajmel.

Povezani članci

Fon Kramon: Zabrinuti smo za međustranački dijalog

EWB

Miščević: I mi imamo odgovore na neka pitanja Evropske unije

Tanjug

Mekalister: O članstvu Srbije u EU ne odlučuje Vašington

EWB