fbpx
European Western Balkans
Politika

Danas glasanje o rezoluciji Evropskog parlamenta za Srbiju u Strazburu

Evropski parlament u Strazburu; Foto: Evropska unija

STRAZBUR – Poslanici Evropskog parlamenta glasaće u sredu o uzvajanju Rezolucije EP o Srbiji na plenarnoj sednici. Sredinom juna, nacrt rezolucije prošao je Odbor za spoljne poslove u EP (AFET), a u njemu, između ostalog stoji poziv Srbiji i Kosovu da postignu sporazum o normalizaciji odnosa “zasnovan na međusobnom priznanju”.

Na debati u EP u utorak uoči glasanja poslanici su poručili da bez postepenog usaglašavanja sa politikom EU prema trećim zemljama, uključujući i Rusiju, nema napretka na putu ka članstvu u EU.

Izvešstilac za Srbiju i poslanik iz redova Evropske narodne partije (EPP) Vladimir Bilčik je na plenarnoj sednici u Strazburu predstavio svoj izveštaj o Srbiji za 2021. godinu, o kojem će poslanici glasati u sredu.

„Srbija pripada Evropskoj uniji, ali još mnogo toga treba da se uradi“, dodao je on, ističući da je ruska agresija na Ukrajinu „poziv na buđenje za ubrzanje evropskih integracija“.

U Bilčikovom izveštaju se navodi da će napredak Srbije ka EU direktno zavisiti od jačanja vladavine prava, normalizacije odnosa sa Kosovom i usklađivanja sa evropskom spoljnom i bezbednosnom politikom, koja uključuje sankcije Rusiji.

Rusija se u tom dokumentu pominje tridesetak puta, ali se ističe i da EU ostaje u potpunosti posvećena evropskom putu Srbije.

Komesar Evropske komisije za upravljanje krizama Slovenac Janez Lenarčič govorio je o „postepenom usklađivanju” srpske spoljne politike sa Evropom, što podrazumeva i uvođenje restriktivnih mera prema Rusiji, kao što su to učinile članice EU, ali i druge zemlje koje žele članstvo u Uniji, prenosi N1. 

Lenarčič je rekao da je za Srbiju važno da smanji zavisnost od ruskog gasa, u čemu joj pomaže EU, na primer finansiranjem interkonekcije sa gasovodom u Bugarskom.

Pročitaj još: Usvojen izveštaj o Srbiji na Odboru za spoljne poslove u EP 

U izveštaju, koji bi trebalo da bude usvojen sutra, ponavlja se privrženost Brisela članstvu Srbije i kritikuje se Srbija zbog ograničenih medijskih sloboda i napada na političke protivnike.

Između ostalog, beogradske vlasti pozvane su da istraže zločinačku grupu Veljka Belivuka i pravno reše nezakonito uništavanje privatne imovine u Savamali, a kritikuje se i zatvaranje istorijskih arhiva Jugoslavije, posebno UDBE.

U raspravi su se evroposlanici uglavnom složili da Srbija mora još mnogo da uradi na putu ka članstvu, sa akcentom na jačanju demokratskih institucija i slabljenju odnosa sa Rusijom.

Deo poslanika kritikovao je ton izveštaja, koji smatraju pokroviteljskim, uz ocenu da bi to moglo da dovede do otuđenja Srbije od evropskog puta.

Bugarski poslanik Aleksandar Jordanov, takođe iz EPP, govorio je o „srpskom svetu“, frazi koju često pominje srpski ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, upoređujući je sa hegemonističkom politikom Kremlja.

Povezani članci

Nemačka vlada odgovorila poslanicima na pitanja o Huawei kamerama u Beogradu; deo odgovora poverljiv

EWB

Han: Zapadni Balkan je na dobrom putu

EWB

Obeležene godišnjice Jelisejskog i Ahenskog sporazuma Nemačke i Francuske

Tanjug