fbpx
European Western Balkans
Dijalog Beograda i Prištine Politika

Danas nastavak dijaloga Beograda i Prištine na tehničkom nivou

Beograd - Priština; Foto (c) EPA / Valdrin Džemaj

BRISEL – U Briselu će od danas do 21. marta biti održana nova runda razgovora delegacija Beograda i Prištine na nivou eksperata. Predviđeno je da teme razgovora u Briselu budu primena postignutih sporazuma o Zajednici srpskih opština, energetici, mostu u Kosovskoj Mitrovici, slobodi kretanja i integrisanom upravljanju administrativnim prelazima.

Delegaciju Beograda u ovim razgovorima predvodiće direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Ðurić, dok je na čelu prištinske delegacije Avni Arifi. Iz EU su poručili da je neophodno ubrzati dimaniku razgovora o primeni postojećih sporazuma iz okvira dijaloga o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine. U tom cilju navodi se da će se tehničke delegacije sastajati svakih par nedelja u Briselu.

Prethodna runda ekspertskih razgovora održana je 26. i 27. februara u Briselu. Tom prilikom predstavnici Beograda i Prištine nisu davaili izjave za medije, a iz EU je poručeno da je “diskusija vođena u konstruktivnom duhu” kao i da je rezultirala zajedničkom identifikacijom nekoliko pitanja i koraka koji se moraju rešti kako bi se nastavilo sa implementacionim poslovima i daljom normalizacijom odnosa.

U delegaciji Beograda, pored predstavnika Kancelarije za Kosovo i Metohiju i Kancelarije za koordinacione poslove u pregovaračkom procesu sa privremenim institucijama samouprave u Prištini, biće i predstavnici nadležnih ministarstava i institucija po navedenim temama. Sastanci pregovaračkih timova Beograda i Prištine održaće se u zgradi Evropske službe za spoljne poslove.

EU očekuje punu primenu svh sporazuma iz dijaloga Beograda i Prištine, uključujući i sprazum o formiranju Zajednice srpskih opština, izjavila je danas u Briselu porparolka Evropske komisije Maja Kocinačić uoči početka nove runde tehničkog dijaloga.

”Kao i uvek i to već duže vreme mi očekujemo punu implemetaciju toga što je bilo dogovoreno u dijalogu. To važi za pitanje dogovora o Zajednici – Asocijaciji kao i za druge dogovore recimo onaj o energetici. To je naše očekivanje. Rad u tom smislu se intenzivirao. Ovi sastanci u sledećim danima konkretan su dokaz toga da radimo na tome”, poručila je Kocijančić u izjavi novinarima.

Ona je najavila da će se upravo tokom nove runde tehničkog dijaloga razgovarati o upravo implementaciji dogovora već postignutih u dijalogu.

”Konkretno to su Asocijacija-Zajednica srpskih opština, energetika, integrisano upravljnje granicama, most u Mitrovici i sloboda kretanja”, najavila je Kocijančić.

Dodala je da posle trodnevnog dijaloga na tehničkom nivou krajem nedelje u Briselu sledi još jedan sastanak u okviru dijaloga Beograda i Prištine.

”U petak visoka predstavnica Federika Mogerini pozvala je predsednika Vučića i predsednika Tačija na sastanak na najvišem nivou, gde će oni razgovarati o celokupnoj normalizaciji odnosa, ali i pogledati kako teče implementacija dogovora iz dijaloga”, najavila je Kocijančić.

Upitana da li su tehnički razgovori delegacija Beograda i Prištine neka vrsta pripreme za dijalog na visokom političkom nivou, portparolka Evropske komisije objašnjava da su sastanci radnih grupa fokusirani konkretno na implementaciju toga što je već bilo dogovoreno.

”Tu se rad nastavlja, intenzivira se i ide u jasnom pravcu potpune implementacije dogovorenog. Kada je reč o sastanku na najvišem nivou, tu će se pogledati gde smo u kontekstu implementacije dogovorenog, a isto tako će razgovarati i celovitoj normalizaciji odnosa i radu na nivou predsednika”, izjavila je Maja Kocijančić.

Povezani članci

Region tek očekuju ekonomske posledice pandemije COVID-19

EWB

Srbija da ubrza usklađivanje spoljne politike sa EU

EWB

Kukan i Flekenštajn dolaze u Srbiju: Mogu li da reše krizu kao u Makedoniji?

Aleksandar Ivković