fbpx
European Western Balkans
Društvo

Danas se otvara festival “Mirëdita, Dobar dan!”

Festival „Mirëdita, Dobar dan!“

Festival «Mirëdita, Dobar dan!», koji već pet godina organizuje Inicijativa mladih za ljudska prava u Srbiji, otvara se večeras u Beogradu. Savremena kulturna scena Kosova biće ponovo predstavljena beogradskoj publici pozorišnom predstavom, debatom, filmom, muzikom i izložbom fotografija. Svrha festivala je, ističu organizatori, da se susretima srpskih i kosovskih kulturnih zajednica inicira njihova saradnja i da se tako doprinese normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Koordinatorka Festivala Sofija Todorović je u tekstu objavljenom na sajtu Peščanika rekla da je cilj Festivala da se „demistifikuje Kosovo“ i da se ono ne tretira kao „mitska zemlja“, već kao realno mesto.

„Kultura i umetnost najlakše prevazilaze granice zasnovane na mržnji i uzajamnom nepoznavanju“,  dodala je ona.

Festival „Mirëdita, Dobar dan!“, koji će trajati do 2. juna je, isto kao i prošle godine, izložen napadima, i izazvao je oštre proteste pojedinih grupa i stranaka u Srbiji.

Poslanik Srpske radikalne stranke (SRS) Miljan Damjanović je prošle nedelje izjavio da će „funkcioneri, članovi i simpatizeri radikala 30. maja sprečiti politički, antidržavni i antiustavni festival“. On je rekao i da Vlada Srbije treba da zabrani ne samo najavljeni festival, već i delovanje svih nevladinih organizacija „koje se finansiraju iz zemalja Zapadne Evrope“.

Organizatori festivala su njegovu izjavu shvatili kao pretnju i poziv na nasilje i pozvali nadležne institucije da reaguju.

„Ovo nacionalističko divljanje se nastavlja pre svega zbog nepostojanja pravovremene reakcije nadležnih institucija na pretnje i govor mržnje, kao ni na činjenicu da Vojislav Šešelj i dalje sedi u Narodnoj skupštini, iako kao osuđeni ratni zločinac po Zakonu o izboru narodnih poslanika nikako ne može da nastavi svoj mandat“,  navela je Inicijativa u svom saopstenju.

Održavanju festivala usprotivili su se i Srpski pokret Dveri, omladina Demokratske stranke Srbije i organizacija Srpski sabor Zavetnici. Prema pisanju portala Telegraf, predstavnici Zavetnika najavili su da će u znak protesta ispred Centra za kulturnu dekontaminaciju u Beogradu organizovati prikupljanje potpisa protiv „prozapadnog“ nevladinog sektora.

Iako je potom Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije zabranilo protestne skupove tokom Festivala, Miljan Damjanović iz SRS-a  najavio je da će ta stranka protest ipak održati.

Utisak mnogih, medju kojima su pojedini sociolozi i predstavnici nevladinih organizacija jeste da ekstremizam u Srbiji i regionu jača i da delovanje desnice nije zanemarljivo.

Prošle nedelje je i koordinatorka projekta REKOM, Nataša Kandić, na konferenciji  za novinare, govoreći o potrebi da se osnuje REKOM (Regionalna komisija za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima i drugim teškim povredama ljudskih prava počinjenim na teritoriji nekadašnje SFRJ od 1. januara 1991. do 31. decembra 2001.), pomenula „zabrinjavajuće jačanje ekstremizma u Srbiji i u regionu“.

U prilog tome ide i činjenica da je prošle godine bilo najavljeno da će na festival „Mirëdita, Dobar dan!“ doći i bivša predsednica Kosova Atifete Jahjaga. To je izazvalo proteste Srpskog sabora Zavetnici, i predstavnika Udruženja kidnapovanih i ubijenih Srba na Kosovu i Metohiji, zbog čega je Jahjagin dolazak na festival bio otkazan.

Povodom ovogodišnjeg najavljenog protesta Zavetnika, dramaturg Borka Pavićević je u izjavi Radiju Slobodna Evropa ukazala da se slični problemi dešavaju već godinama i da su u akcijama koje sprečavaju ovakve manifestacije stranke preuzele primat od desničarskih organizacija, ali da u suštini “među njima nema velike razlike”.

Inicijativa mladih za ljudska prava je saopštila da će festival uprkos pretnjama parlamentarnih stranaka biti održan i da “političke elite, policija i tužilaštvo ne smeju više ćutati i ignorisati otvorene pretnje nasiljem, već odmah reagovati i stati u odbranu slobode izražavanja, slobode okupljanja i zaštite bezbednosti ljudi”.

Inspiracija festivala „Mirëdita, Dobar dan!“ je ličnost i stvaralaštvo glumca Bekima Fehmiua, a organizatori navode da je cilj festivala podsticanje regionalne saradnje i da on doprinosi izgradnji mira.

Povezani članci

Mladi u Srbiji malo veruju u EU

EWB

Građani Srbije od 1. jula mogu da putuju u Evropsku uniju

EWB

Dojče vele: Oštra rasprava predstavnika Zapadnog Balkana u Institutu Aspen

EWB