fbpx
European Western Balkans
Evropa

Danas susret Cerara i Plenkovića o granici

Piranski zaliv; Foto: Wikicommons / Vlada Republike Hrvatske

ZAGREB / LJUBLJANA – Od današnjeg sastanka premijera Slovenije i Hrvatske Mire Cerara i Andreja Plenkovića, prvog od kada je u Hagu saopštena presuda Arbitražnog suda o graničnom sporu dve zemlje u Piranskom zalivu, ne treba mnogo očekivati jer su dve strane ukopane na dijametralno suprotstavljenim pozicijama, gotovo je jednoglasna ocena slovenačkih medija.

Komentatori ne zaziru ni od praznovernosti pa tako špekulišu da za sastanak dvojice premijera u ljubljanskoj vili Podrožnik nije dobar “omen” niti to što se susret događa 13. dan otkako je sudija Žilber Gijom pročitao arbitražnu odluku.

Ta je presuda u Sloveniji proglašena je povijesnom potvrdom da je ona pomorska država, što za nju ima izuzetno simboličko značenje.

Cerar će prema najavama pri početnom susretu u četiri oka s Plenkovićem predstaviti slovenačke poglede na korake koje je potrebno poduzeti na planu primene arbitražne presude i onda saslušati što će mu hrvatski premijer reći, navodi list.

S druge strane, piše ljubljanski list, Plenković će današnji razgovor pokušati da predstavi kao početak novih dvostranih pregovora o granici, na što Cerar ne može pristati.

U Zagrebu pokušavaju izaći iz “slepe ulice” u kojoj su se našli zbog odbijanja arbitraže i nastoje amortizirati diplomatski pritisak koji osećaju iz Brisela, a posebno iz Berlina, navodi Dnevnik.

Objava arbitražne presude pre manje od dve sedmice spustila je odnose dveju susednih država na “verovatno najniži nivo” od 1991. godine, navodi ljubljanski Dnevnik.

Hrvatski je premijer na početku svog mandata propustio priliku da posetom Ljubljani odmah nakon formiranja svoje vlade pokaže da stvarno misli ozbiljno kad kaže za Sloveniju da je reč o prijateljskoj i susednoj državi, partneri u Evropskoj uniji i NATO savezu, navodi Dnevnik.

Ljubljansko Delo smatra da hrvatski premijer u svojim postupcima i stavovima prema Sloveniji i arbitražnoj presudi ima “svezane ruke” jer ga obvezuje jednoglasna odluka Sabora od pre dve godine i da bi u protivnom riskirao da u hrvatskoj politici bude proglašen “izdajnikom”.

No, s druge strane Plenkovićev stav kako Evropska komisija nema pravo mešanja u bilateralni spor dveju članica nije dugoročno održiv, navodi vodeći slovenački dnevnik.

To se, prema Delu, do sada više puta pokazalo u slučajevima kad su “Evropska unija, a posebno Nemačka” oštro reagovala prema Zagrebu, bilo da se radilo o suđenjima za ratne zločine pred Haškim sudom za bivšu Jugoslaviju ili o nepoštovanju evropskog naloga za hapšenje u slučaju Perkovića.

Tada se videlo da Brisel i Berlin znaju itekako izvesti pritisak na Hrvatsku koja je na kraju uvek morala ispuniti ono što se od nje očekivalo, navodi se u komentaru.

List navodi da je velika pažnja slovenačke politike danas uperena u Trst gde se odvija samit Berlinske inicijative koji vodi Nemačka, a odraz je pokušaja da se – kako navodi Delo – očuva “prirodna sfera uticaja Evropske unije u zapadnobalkanskom regionu.

“Stabilnost Zapadnog Balkana u interesu je i Slovenije koja želi održati svoju aktivnu ulogu u toj nemačkoj inicijativi”, navodi Delo.

Povezani članci

Dogovor EU i Velike Britanije, u ponedeljak počinju pregovori o Bregzitu

EWB

Makron i Le Pen u drugom krugu predsedničkih izbora u Francuskoj

EWB

Mej: Sloboda kretanja državljana EU neće se ukidati još 5 godina

EWB