fbpx
European Western Balkans
Izdvojeno Pregovori

Danas: Tanja Miščević napušta funkciju šefice pregovaračkog tima

Tanja Miščević; Foto: Tanjug / Sava Radovanović

BEOGRAD – Šefica Pregovaračkog tima za vođenje pregovora o pristupanju Srbije Evropskoj uniji Tanja Miščević od sledeće nedelje neće se nalaziti na toj funkciji, piše Danas pozivajući se na obaveštene izvore.

Koordinatorka Nacionalnog konventa o EU Nataša Dragojlović je u četvrtak na svom Tviter nalogu objavila da je to telo imalo poslednji zvanični sastanak sa aktuelnom šeficom pregovaračkog tima. Dragojlović je izrazila zahvalnost Miščević na „profesionalnosti i posvećenosti procesu integracija i zajedničkoj borbi za Srbiju u EU“, stoji u tekstu Danasa.

Miščević je predvodila pregovarački tim Srbije od 2013. godine, a na tu poziciju postavljena je neposredno pre otvaranja pristupnih pregovora sa EU.

Šefica pregovaračkog tima napušta proces pristupanja u trenutku kada je Srbija na pola puta da otvori sva pregovaračka poglavlja, a još je nepoznato kada će ih sva zatvoriti.

Prilikom objavljivanja Strategije EU za Zapadni Balkan u februaru 2018. godine, Miščević je bila optimistična da bi Srbija mogla da zaključi pregovarački proces 2023, kako bi se pridružila EU do 2025. godine.

„Hoću da verujem da je ponovno otkrivanje Zapadnog Balkana u Evropskoj komisiji u ekonomskom i političkom smislu važno za EU, zato što možemo da doprinesemo i pomognemo EU. To je ta win-win strategija koja donosi najviše rezultata“, rekla je tada Miščević.

Od tada je, međutim, otvoreno samo pet novih pregovaračkih poglavlja, uključujući samo jedno u 2019. godini. Proces pristupanja Srbije EU očigledno se usporio, što je tumačeno nezadovoljstvom EU brzinom reformi u Srbiji, pogotovo što se tiče borbe poglavlja 23 i 24, koja se tiču vladavine prava.

Svoj stav o reformama u Srbiji Miščević je jasno izrazila više puta, uključujući i pre dve godine, kada je izjavila da je otvaranje novih poglavlja samo početak puta ka EU i da se moramo koncentrisati na stvarnu primenu zakona.

„Ovo je naš glavni argument kada se pozivamo da otvorimo onoliko poglavlja za koliko smo spremni: pomeranje fokusa ne na stvaranje harmonizovanih zakona već stvaranje mogućnosti našim ljudima da koriste ove zakone i poboljšaju svoj život“ , navela je tada Miščević.

Ona je tada izjavila i da vidi Srbiju u EU kao zemlju koja može da doprinese daljem razvoju Unije vodeći se njenim vrednostima, dok, u isto vreme, pomaže sebi.

Miščević je redovni profesor na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, na kom je doktorirala 2002. godine, a bavi se proučavanjem evropskih integracija i međunarodnih organizacija. Godine 2017. dodeljen joj je Nacionalni orden za zasluge Francuske Republike u rangu viteza za rad na evropskom putu Srbije.

„Verujemo u evropski projekat, u projekat Srbije u Evropi, u Evropu u Srbiji“, rekla je tom prilikom Miščević.

Nepoznato je da li će Vlada Srbije imenovati novog šefa pregovaračkog tima, ili će ovu funkciju „spojiti“ sa funkcijom ministra za evropske integracije, kao što je to bio slučaj u Crnoj Gori.

Povezani članci

Dvodnevni sastanak Parlamentarnog odbora EU-Srbija u ponedeljak i utorak

EWB

EP: Rešiti slučaj Savamale i prekinuti negativnu kampanju protiv istraživačkih medija

N. T. Štiplija

EP ove nedelje nastavlja konsultacije o stanju primene preporuka iz međustranačkog dijaloga

EWB