fbpx
European Western Balkans
Dijalog Beograda i Prištine

Danas: Vučić i Tači zaoštrili retoriku prema Briselu

Hašim Tači, Federika Mogerini i Aleksandar Vučić; Foto: Evropska unija

BEOGRAD – Izostanak reakcije EU na izjavu Hašima Tačija da neće dozvoliti formiranje Zajednice srpskih opština je “kraj međunarodnog prava”, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, dodajući da nije siguran da li će doći do sastanka lidera Zapadnog Balkana u Parizu, zakazanog za početak jula.

Međutim, kako za Danas tvrde predstavnici diplomatskih krugova, ne treba očekivati da će ni Vučić ni Tači odbiti poziv za sastanak koji organizuju nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Emanuel Makron, a na kome će jedna od glavnih tema biti Kosovo.

Kako navodi ovaj list, vlasti i u Beogradu i u Prištini imaju razlog da budu ljuti na briselske zvaničnike – prvi zbog kritika koje je Evropska komisija iznela u svom godišnjem Izveštaju, a drugi zbog oduglovačenja sa viznom liberalizacijom.

Osim blokiranja Zajednice srpskih opština, Tači je najavio i skupštinsku rezoluciju ili referendum o ujedinjenju sa Albanijom u državu koja bi uključivala i Medveđu, Preševo i Bujanovac, ukoliko EU nastavi sa izolacijom Kosova.

Komentarišući Tačijevu poruku, predsednik Srbije je rekao da će Srbija „reagovati na ozbiljan, odgovoran i odlučan način ako dođe do takvog referenduma“.

Uprkos zaoštrenoj retorici, diplomatski izvori Danasa tvrde da je u pitanju samo “utvrđivanje pazara” pred Samit u Parizu, koji je zakazan za 2. jul.

Povezani članci

Zaev: Dajemo podršku pozitivnom rešenju po pitanju Kosova

EWB

Danas: Vučić i Tači zajedno na današnjem panelu na GLOBSEC forumu

EWB

Evropski parlament: Prepreke na putu ka sporazumu Srbije i Kosova

EWB