fbpx
European Western Balkans
Politika

Danijelson: 2018. krucijalna za evrointegracije Zapadnog Balkana

Kristijan Danijelson; Foto: Tanjug / Sava Radovanović

BRISEL – Generalni direktor Direktorata Evropske komisije, zadužen za susedstvo i pregovore o proširenju, Kristijan Danijelson kaže da će 2018. godina biti krucijalna za proces evrointegracija zemalja Zapadnog Balkana.

On je kao predstavnik Evropske komisije učestvovao na sastanku Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta organizovanog sa predstavnicima nacionalnih parlamenata zemalja članica i šest zemalja Zapadnog Balkana, koje su u procesu evrointegracija, a u izlaganju je stavio akcenat i na značaj dijaloga Beograda i Prištine, ocenjujući da je sada istorijski trenutak za nbalaženje trajnog rešenja.

Danijelson je evropsku pespektivu regiona ocenio kao “vodeću reformsku i tranzicionu snagu” na Zapadnom Balkanu.

U tom je smislu najavio da Evropska komisija radi na Strategiji za verodostojnu perspektivu proširenja Zapdnog Balkana, koja će biti usvojena u februaru, te pozvao zemlje regiona da daju svoj doprinos već započetom intenziviranju odnosa EU i Zapadnog Balkana.

“Jasna pespektiva članstva nije jednosmerna ulica. Da bi se ona sprovela u realnost, velika odgovornost leži na zemljama Zapadnog Balkana. One moraju staviti naglasak na vladavinu prava, pravosuđe i osnovna prava. To je osnovno za evrointegracioni proces, ali čak i važnije za prosperitet samih država”, naglasio je Danijelson.

Posebno je naglasio da postoji ”novi momentum” pojačanih odnosa, važnosti i jasne perspektive”, Zapadnog Balkana i EU koji se mora iskoristiti.

“Predstojeća 2018. godina biće krucijalna u tom smislu. Evropska komisija radi na Strategiji za verodostojnu perspektivu proširenja Zapadnog Balkana koja će biti usvojena u februaru. U aprilu imaćemo uobićajni ”paket proširenja” gde ćemo dati ocene o tome gde se zemlje nalaze i gde bi trebalo da budu kada je reč o ulasku u EU. O tome će raspravljati zemlje članice u junu. U međuvremenu imaćemo važan samit EU – Zapadni Balkan u Sofiji”, naveo je visoki predstavnik Evropske komisije.

Danijelson kaže da je jasno da sve EU institucije naporno rade u okviru politike proširenja.

On je pozvao zemlje regiona da u svojim uzvratnim naporima i refomskim procesima posebnu pažnju stave na efikasno i nezavisno pravosuđe, rezulatete u borbi protiv okrganizovanog kriminala i korupcije, funkcionalnost demokratskih institucija, posebno nacionalnih parlamenata, ali i na stanje u slobodi medija i izražavanja, koje je, prema oceni Evropske komisije, zabrinjavajuće u regionu.

“Slobodni i nezavisni mediji koji prate rade vlada nezophodni su za debate i reformske procese. Zato Evropska komisija podržava inicijative namenjene nezavisnom, pluralističkom i ekonomski održivom medijskom sektoru na Zapadnom Balkanu”, kaže Danijelson.

Generalni direktor Direktorijata za pregovore o proširenju naglasio je i važnost ekonomskih reformi u zemljama regiona.

On je poseban akcenat stavio na pomirenje i dobrosusedske odnose na Zapadnom Balkanu i ocenio da postoji “istorijski trenutak” za pronalaženje trajnog rešenja u dijalogu Beograda i Prištine.

Povezani članci

Brnabić: Ako bude primorana, Srbija će birati EU, a ne Rusiju

EWB

Evropski poslanik Mikser o sankcijama: Nemoguće primiti u EU nekog ko bi narušavao konsenzus

EWB

Dačić: Nastavak međustranačkog dijaloga u martu

EWB