fbpx
European Western Balkans
Politika

Danijelson razgovarao sa Vučićem i Dačićem

Kristijan Danijels; FOTO TANJUG/ TANJA VALIC

Generalni direktor Evropske komisije za susedsku politiku i pregovore o proširenju Kristijan Danijelson razgovarao je danas sa ministrom spoljnih poslova Srbije Ivicom Dačićem.

Ministar je istakao da članstvo u Evropskoj uniji ostaje apsolutni spoljnopolitički prioritet Srbije i izrazio nadu da će predstojeća predsedavanja Savetu EU zadržati proširenje visoko na svoj agendi.

Dačić je rekao da je za to garancije od dobio generalnog direktora Generalnog direktorata Evropske komisije za susedsku politiku i pregovore o proširenju Kristijana Danijelsona sa kojim je razgovarao u Beogradu, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

O evropskim integracijama Srbije, problemima u dijalogu sa Prištinom i saradnji u regionu, Kristijan Danijelson razgovarao je sa predsednikom Srbije Aleksandarom Vučićem.

Vučić je istakao da se Srbija zalaže za nastavak dijaloga o normalizaciji odnosa sa Prištinom, koji je moguć tek nakon što Priština povuče takse koje je uvela na robu iz centralne Srbije, koje predstavljaju grubo kršenje međunarodnog prava i CEFTA sporazuma. On je naglasio da je veliki problem što dijaloga nema i pozdravio zalaganje predstavnika EU da Priština povuče takse.

Predsednik Srbije je istakao da punopravno članstvo u EU predstavlja apsolutni spoljnopolitički prioritet i naglasio opredeljenost Srbije da nastavi sprovođenje brojnih političkih i ekonomskih reformi, regionalnu saradnju, kao i normalizaciju odnosa sa Prištinom.

Danijelson je pohvalio ekonomske reforme, kao i napore Vlade Srbije i predsednika Vučića na izradi Medijske strategije.

Naglasio je da su iz Evropske unije upućene jasne poruke Prištini o neophodnosti povlačenja odluke o taksama i da je za Srbiju od ključnog značaja nastavak dijaloga između Beograda i Prištine.

Danijelson je, takođe, istakao da Srbija ima vrlo dobre rezultate u fiskalnoj konsolidaciji, ali da mora i dalje da radi na reformama i smanjenju sive ekonomije, a pre svega na vladavini prava i boljem funkcionisanju demokratskih institucija.

Aleksandar Vučić i Kristijan Danijelson; FOTO TANJUG/ DIMITRIJE GOLL

Kuburović: Postupci se vode i protiv sudija, direktora, pomoćnika ministara

Ministarka je u razgovoru sa Danijelsonom istakla da je Srbija posvećena borbi protiv visoke korupcije, dodajući da je izrečeno 300 pravosnažnih presuda tokom prve godine Zakona o nadležnosti i organizaciji državnih organa u suzbijanju organizovanog kriminala, terorizma i korupcije.

Podsetimo, generalni direktor Evropske komisije za susedsku politiku i pregovore o proširenju Kristijan Danijelson govorio je juče na Kopaonik biznis forumu 2019 gde je istakao da je Srbija deo Evrope i ima zajedničku istoriju i nasleđe sa narodima Evropske unije i budućnost definisanu istim izazovima i mogućnostima. Tom prilikom on je ocenio da država ima stabilne izglede u procesu evrointegracija, ali i da zavisi od sopstvenih rezultata.

Nakon Kopaonika Danijelson je u društvu ministarke za evropske integracije Jadranke Joksimović podelio sertifikate preduzetnicima i predstavnicima malih i mikro preduzeća u Kraljevu. Njihovi projekti podržani su u okviru projekta EU PRO.

Dodeljivanje sertifikata u okviru projekta EU PRO; TANJUG/ SASA PETROVIC/

Danijelson u razgovoru s premijerkom Brnabić pohvalio napredak Srbije

Generalni direktor za susedsku politiku i pregovore o proširenju pri Evropskoj komisiji pohvalio je i doprinos koji Srbija pruža stabilnosti u regionu svojim inicijativama za regionalnu saradnju, naročito kroz različite infrastrukturne projekte, saopštila je Vlada Srbije.

Danijelson je rekao da je uloga EK da Srbiji pruži podršku kako bi napori u reformama bili što efikasniji, pre svega u usklađivanju i primeni propisa i standarda u poglavljima 23 i 24, koja se tiču vladavine prava i pravosuđa, navodi se u saopštenju.

Brnabić je rekla, kako se navodi, da je Srbija snažno posvećena evropskom putu i vrednostima na kojima se temelji EU i da ima dovoljno snage i spremnosti da započete reforme sprovede do kraja, kako bi imala nezavisno pravosuđe, jake institucije, definisanu medijsku scenu i kako bi se efikasno borila protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Ona je rekla da je reforma javne uprave jedan od prioriteta Vlade Srbije i dodala da je fokus reforme na elektronskoj upravi i uslugama koje su način da se poveća transparentnost rada javnih službenika, smanji korupcija i poveća efikasnost, ali i da se pojednostavi komunikacija građana i državne administracije, navodi se u saopštenju.

Premijerka Srbije je istakla i da je neophodno da Priština implementira postignute sporazume i povuče protivpravne odluke, kao što je uvođenje taksi na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine, kojim se krši Centralnoevropski sporazum o slobodnoj trgovini – CEFTA i ugrožava ekonomska stabilnost celog regiona, dodaje se u saopštenju.

 

 

Povezani članci

Knajsel: Balkan značajan deo Evrope

EWB

Fajon: Zvanični Beograd tražio moje izuzeće iz međustranačkog dijaloga

EWB

Izmene Ustava u delu koji se odnosi na pravosuđe zahtevaju referendum

EWB