Politika

Danijelson sa poslanicima srpskog parlamenta: Članstvo Srbije u Evropskoj uniji cilj i Srbije i EU

Kristijan Danijelson i Sem Fabrici. FOTO TANJUG/ DIMITRIJE GOLL

BEOGRAD – Članovi Odbora za evropske integracije i Odbora za spoljne poslove razgovarali su danas sa direktorom Generalnog direktorata za susedsku politiku i pregovore o proširenju Evropske unije Kristijanom Danijelsonom o evropskim integracijama Srbije i ulozi Narodne skupštine u tom procesu.

Predsednik Odbora za evropske integracije Nenad Čanak rekao je da je članstvo Srbije u EU strateško opredeljenje i da u Narodnoj skupštini postoji većinska podrška narodnih poslanika evropskim integracijama.

Čanak je izneo očekivanje da će napredak Srbije u ovom procesu biti evidentiran i u novom Izveštaju Evropske komisije o napretku naše zemlje, koji se očekuje posle izbora za Evropski parlament, koji će se održati u maju ove godine.

On je rekao i da prema poslednjem istraživanju 55 odsto građana podržava ovaj proces, a da sprovođenje reformi podržava preko 70 odsto građana. Zaključio je da bi ubrzanjem procesa evropskih integracija, EU poslala jasnu poruku građanima Srbije da ona želi Srbiju u svom članstvu.

“Do sada je otvoreno 16 pregovaračkih poglavlja, Evropskoj komisiji su dostavljene pregovaračke pozicije za još pet poglavlja, a na još tri pregovaračke pozicije se radi”, naveo je predsednik Odbora za evropske integracije.

Danijelson je primetio da je članstvo Srbije u Evropskoj uniji cilj i Srbije i EU.

“Integracije Zapadnog Balkana nisu dugo bile prioritet Evropske unije, ali se od 2017. godine pokazuje posvećenost integracijama ovog regiona, usvajanjem Strategije o proširenju država Zapadnog Balkana”, naveo je Danijelson i dodao da ostaje još značajan posao da se obavi u sprovođenju reformi, kako bi se ispunili svi preduslovi za punopravno članstvo ovog regiona u EU.

Reforma pravosuđa i vladavina prava, suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala i sloboda izražavanja, ključne su oblasti za sprovođenje reformi, istakao je Danijelson i ukazao i na značajnu ulogu Narodne skupštine u tom procesu.

Sastanku su prisustvovali i zamenica predsednika Odbora za evropske integracije Elvira Kovač i članice Odbora Gordana Čomić i Vera Jovanović, članovi Odbora za spolne poslove Dragan Šormaz i Dušica Stojković, kao i šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici.

Bilo je reči o ulozi odbora i Narodne skupštine u evropskim integracijama Srbije, aktuelnim dešavanjima u Parlamentu, o sprovedenim privrednim reformama i postignutoj makroekonomskoj stabilnosti, predstojećem usvajanju medijske strategije i značaju regionalne saradnje i pomirenja.

Sagovornici su razmenili mišljenja i o izazovima sa kojima se suočava EU, kao što su Bregzit, migrantska kriza i ekološke promene.

Povezani članci

Fabrici: Brisel se zalaže za postizanje sporazuma koji će biti pravno obavezujući

EWB

Nemačko predsedavanje EU: Proširenje će biti važna tema, ali napredak zavisi od vladavine prava

EWB

Zelenović: Poslanici EP ohrabruju Šapčane da glasaju

EWB