fbpx
European Western Balkans
Politika

Danijelson sa Kuburović i Stefanovićem o poglavljima 23 i 24

Kristijan Danijelson; Foto: BSF 2017 / Aleksandar Andjić

BEOGRAD – Potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i ministarka pravde Nela Kuburović razgovarali su danas u Beogradu sa direktorom Generalnog direktorata za politiku susedstva i pregovore o proširenju Kristijanom Danijelsonom, kome su predstavili rezultate sprovođenja akcionih planova za pregovaračka poglavlja 23 i 24.

Kako je saopšteno iz Vlade Srbije, Stefanović i Danijelson izrazili su zadovoljstvo visokim stepenom saradnje i realizacijom mera koje su predviđene Akcionim planom za Poglavlje 24 – pravda, sloboda , bezbednost.

Takođe, MUP i Pregovaračka grupa za Poglavlje 24, kako je rekao, spremni su za reviziju rokova za realizaciju aktivnosti i izvora njihovog finansiranja.

Ministar je naveo da je u okviru aktivnosti predviđenih Poglavljem 24, Srbija usvojila Strategiju i Akcioni plana za prevenciju i borbu protiv trgovine ljudima, kao i da je formiran Saveta za trgovinu ljudima na nivou Vlade Srbije.

Stefanović je dodao da je usvojena Strategije za prevenciju i borbu protiv terorizma i potpisan Radni aranžman sa Agencijom Evropske unije za obuku organa za sprovođenje zakona.

Danijelson je konstatovao da je napredak u poglavljima 23 i 24 pažljivo praćen od strane svih država članica Evropske unije i ponovio da su ta poglavlja od presudnog značaja za celokupan pristupni proces Republike Srbije Evropskoj uniji.

On je izrazio zadovoljstvo velikim brojem aktivnosti koje su do sada realizovane.

Na sastanku je bilo reči i o migrantskoj krizi, a ministar Stefanović je zahvalio Evropskoj komisiji na donaciji 1,7 miliona evra za realizaciju projekta „Specijalne mere 1″, koji je imao za cilj jačanje kapaciteta Ministarstva unutrašnjih poslova za reagovanje u kriznim situacijama i odgovor na povećane migracione tokove kroz našu zemlju.

Stefanović je ukazao da u Srbiji trenutno boravi oko 3.600 migranata i istakao da svi državni organi imaju izgrađene operativne procedure za postupanje sa migrantima.

„Republika Srbija je i u prethodnom, mnogo težem periodu, pokazala da je pouzdan partner Evropskoj uniji u rešavanju problema migrantske krize”, naglasio je Stefanović.

Ministarka Kuburović je kazala da su predstojeće izmene Ustava Srbije, koje se odnose na jačanje nezavisnosti i odgovornosti pravosuđa, jedan od najvažnijih zadataka koji su pred Srbijom.

Kuburović je navela da je to složen proces u kojem se moraju čuti svi stavovi, kako sudija i tužilaca i stručne javnosti, tako i civilnog sektora, te da će nacrt izmena Ustava biti dostavljen i Venecijanskoj komisiji, bez čijeg pozitivnog mišljenja se neće ići u dalju proceduru.

 

Povezani članci

Srbija bi do kraja juna mogla da otvori samo jedno ili nijedno poglavlje

EWB

Srbija i region: Ko je najusklađeniji sa politikama EU, a ko najbrže napreduje?

EWB

Omladina Evropske narodne partije osudila postupke opozicije, odgovorili PSG i SSP

EWB