fbpx
European Western Balkans
Ekonomija i Biznis

Danijelson: Važno je blisko partnerstvo između EU i Srbije kroz Energetsku zajednicu

Kristijan Danijels; FOTO TANJUG/ TANJA VALIC

KOPAONIK – Generalni direktor Evropske komisije za susedsku politiku i pregovore o proširenju Kristijan Danijelson rekao je na Kopaonik biznis forumu 2019 da je Srbija deo Evrope, dodajući da ima zajedničku istoriju i nasleđe sa narodima Evropske unije i budućnost definisanu istim izazovima i mogućnostima, Danijelson je ocenio da zemlja ima stabilne izglede u procesu evrointegracija, ali i da zavisi od sopstvenih rezultata.

Na prvom mestu, švedski diplomata istakao je ekonomsku saradnju Srbije i zemalja Unije, predstavljajući podatke o trgovinskoj razmeni. Ona je sada trostruko veća nego pre 11 godina, i pored perioda recesije, pa je EU sada glavni partner Srbije i zauzima 63 procenata ukupne trgovine. Tendencija je i poslednjih godina pozitivna i tako se stvara na hiljade novih poslova, ocenio je Danijelson.

„Želimo i da dodatno produbimo trgovinu u ovom regionu. Na nekoliko samita o Zapadnom Balkanu, zemlje regiona su pokazale želju da naprave zajedničku ekonomsku zonu, sa slobodnim protokom usluga i doslovno bez barijera za trgovinu. To je veoma važan deo u vašim pripremama da se priključite jedinstvenom tržištu Evropske unije“.

Zemlje Unije donose i najviše stranih investicija u Srbiju, sa preko 70 procenata, kaže Danijelson. Jedan od prioriteta je i sve bolja povezanost, pa visoki funkcioner iz Brisela najavljuje da će, nakon potpisivanja sporazuma šest zemalja regiona o smanjenju rominga u međusobnoj komunikaciji, početi i rad na smanjenju troškova rominga prema zemljama Unije.

U oblasti energetike, EU je Srbiji odobrila fondove vredne preko 700 miliona eura od 2000. godine kako bi se modernizovale elektrane i elektromreža.

„Jednako, ako ne i više važno, je blisko partnerstvo između EU i Srbije kroz Energetsku zajednicu, međunarodnu organizaciju koja postavlja evropska pravila i standarde i za ovaj i za druge regione. Energija nema granica i klima nema granica. Zato je jasno da energetsku tranziciju možemo da sprovedemo samo zajedno.“

Dodaje da su to samo neki od primera, ali da se korist od integracija vidi se svakodnevno, a iz evropskog budžeta Srbija je bespovratno primila preko 3 milijarde evra. Kaže i da vidi prostor za ubrzavanje reformi u oblasti vladavine prava, kao i za bolju regionalnu saradnju.

Danijelson se juče sastao i sa srpskom premijerkom Anom Brnabić, rekao da je Srbija napravila veliki napredak na putu ka Evropskoj uniji. Pohvalio je i doprinos koji Srbija pruža stabilnosti u regionu svojim inicijativama za regionalnu saradnju, naročito kroz različite infrastrukturne projekte, saopštila je Vlada Srbije.

Povezani članci

Bečki ekonomski forum: Ekonomija treba da upravlja politikom Zapadnog Balkana

Emina Muminović

Globalna trgovina u velikom padu usled COVID – 19

EWB

Dva projekta EU za podsticaj zapošljavanja u Srbiji

EWB