fbpx
European Western Balkans
Izdvojeno Politika

Dašić: „Vašingtonski sporazum“ nije mrtav, SAD ne podržava promene granica

BEOGRAD – Papiri potpisani za vreme administracije Donalda Trampa, takozvani „Vašingtonski sporazum“, ostaju na stolu i za vreme Bajdenove administracije, dok je ideja razgraničenja otišla u nepovrat, ocenio je asistent na Fakultetu političkih nauka Marko Dašić u novoj epizodi emisije EWB Screening.

„Čini mi se da je reč koja najbolje opisuje ono što možemo da očekujemo – kontinuitet. Kontinuitet u krajnjim ishodima. Ni Trampova administracija nije želela ništa novo i ništa drugo u odnosu na ono što je želela Obamina, Bušova, Klintonova ili današnja Bajdenova administracija“, rekao je Dašić.

On je, sa druge strane, ocenio da, iako ciljevi ostaju isti, metode će se razlikovati.

„Možda je najveća promena bila ono što je Džon Bolton govorio za svoje kratko službovanje kao savetnik za nacionalnu bezbednost u Trampovoj administraciji, kada je govorio o tom razgraničenju ili razmeni teritorija. Ali čini mi se da je ta ideja zajedno sa njim otišla u nepovrat i ono za šta se trenutno zvanično američke vlasti zalažu jeste da se suštinski status quo verifikuje, a da se opet one ekonomski element koji je stavljen u prvi plan za vreme Trampove adminsitracije nekako iskaže na drugi način, ali ne da bude predvodnički kako je to možda nekad izgledalo“, rekao je Dašić.

On očekuje da će se dalje raditi na ispunjenju odredaba „Vašingtonskog sporazuma“, uključujući i premeštanje ambasade Srbije u Jerusalim.

„Tamo je konstatovano da će se državna kancelarija Republike Srbije u Jerusalimu otvoriti do 20. septembra iste godine kada su ti papiri potpisani, što nije bilo realno. Ali se ta kancelarija ipak otvara. E sad, trebalo je premestiti ambasadu do prvog jula, sumnjam da će se to desiti, ali isto tako sumnjam i u te navode da se to uopšte neće desiti. Mislim da je to pitanje malo sad logistike, kupovine vremena i opipavanja pulsa nove administracije, koliko je to njima zaista značajno, a verujem da jeste“, naglasio je Dašić.

Komentarišući trenutnu spoljnu politiku Srbije, Dašić je rekao da za sada „to izgleda jako lepo“ – nešto ispunimo, nešto ne, ali ne trpimo kritike i ne trpimo možda prevelike kazne za to naše  kolebljivo ponašanje, što je opšti smer i nije tako loš. Ipak, dodaje da je to i dalje „opasna igra na ivici“ koja ima svoje rizike.

Kada je reč o brojnim non-pejperima koji su se pojavili u poslednje vreme, u vezi sa rešavanjem spornih pitanja na Balkanu, Dašić je uveren da o svemu onome što piše u tim dokumentima jeste i te kako razgovarano.

„To što sam video u non-pejperu mi nije ništa novo, a reakcije svih relevantnih političkih zvaničnika takođe za mene nisu nove. Čini mi se da je ovo ispipavanje pulsa javnosti prošlo bezuspešno i čini mi se da će se malo sad povući ručna kada je reč o ovim ekstremnim rešenjima koja su onako bačena na sto“, zaključio je Dašić.

Povezani članci

Bugarska važan partner Srbije u procesu evropskih integracija

EWB

Kuburović i Fabrici o Poglavlju 23 i promeni ustava

EWB

[EWB Intervju] Janković: Poštovanje preporuka i predloga Poverenika sprečava sistemske prepreke u ostvarivanju ljudskih prava

Sofija Popović