fbpx
European Western Balkans
Region

Novi datum izbora u S. Makedoniji se još ne zna, bili zakazani pre izbora u Srbiji

Zgrada Sobranja Makedonije; Foto: Wikimedia Commons / Stefan Didam

SKOPLJE – Lideri parlamentarnih stranaka u Severnoj Makedoniji ni posle dva sastanka kod predsednika Steve Pendarovskog nisu uspeli da se dogovore o datumu održavanja vanrednih izbora, koji su odloženi zbog pandemije koronavirusa. Vladajući SDSM za što skoriji izlazak na birališta, VMRO-DPMNE ”gađa” kraj leta, prenosi RTS.

Najveća opoziciona stranka u Severnoj Makedoniji, VMRO-DPMNE smatra da na birališta ne treba izlaziti pre kraja avgusta, čime je još jednom odloženo donošenje odluke o datumu održavanja vanrednih parlamentarnih izbora, prvobitno zakazanih za 12. april, dve nedelje pre prvobitnog održavanja izbora u Srbiji.

Vladajući SDSM ima suprotno mišljenje i predlaže da izbori budu održani već krajem juna, što je konačnu odluku odložilo do ukidanja vanrednog stanja u toj državi. Lider ove partije Zoran Zaev predložio je 21. jun kao jedan od mogućih datuma.

Suštinski, makedonski politički lideri su pred sobom imali tri dokumenta, uključujući izveštaj Komisije za zarazne bolesti i Državne izborne komisije, kao i odgovor OEBS-a vezan za slanje posmatrača na izbore.

Povezani članci

Mogerini: Hajde da uvedemo Zapadni Balkan u EU

EWB

Hina: BiH ponovo potvrdila problematično ustrojstvo

EWB

Gabrijel: Potrebno pružiti veću podršku Zapadnom Balkanu

EWB