fbpx
European Western Balkans
Društvo

Debata: Bez formiranja ZSO neće biti ni uspeha francusko-nemačkog predloga

Foto: Medija centar

BEOGRAD – Srbija nije postigla ništa time što je iskoristila dve jake karte – izlazak Srba iz kosovskih institucija i barikade na putevima, rečeno je danas tokom diskusije “Nemačko-francuski predlog sporazuma o normalizaciji – mnogo buke (ni) oko čega?!”, prenosi FoNet.

„Ukoliko ne dođe do formiranja Zajednice srpskih opština (ZSO), neće biti ni uspeha nemačko-francuskog predloga rešenja odnosa između Beograda i Prištine, niti povratka Srba u kosovske institucije”, izjavio je koordinator Radne grupe za Poglavlje 35 Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji Dragiša Mijačić.

Prema njegovim rečima, svi sporazumi između Beograda i Prištine su pokazali da ih je teško primeniti. „Nema sredstava za implementaciju tih dogovora“, naveo je Mijačić.

Igor Novaković iz Centra za međunarodne i bezbednosne poslove je izjavio da je osnovni cilj nemačko-francuskog predloga deeskaliranje odnosa između Beograda i Prištine u uslovima rata u Ukrajini, kako se konflikt ne bi proširio na jugozapadni Balkan.

“Nije sigurno da će doći doći do sporazuma. Kosovski premijer Aljbin Kurti nije spreman da prihvati ZSO, jer odbija bilo kakvu zajednicu zasnovanu na etničkim osnovima. Popularnost Kurtija na Kosovu je veća nego ikada“, rekao je Novaković.

Stefan Vladisavljev iz Fondacija BFPE za odgovorno društvo je ocenio da više nema puno prostora za pregovore između Beograda i Prištine.“ Za Srbiju situacija može biti samo lošija“, izjavio je Vladisavljev.

Povezani članci

OCD: Skupština poligon napada na nezavisne medije i pojedince

EWB

Flesenkemper: Raste vera u saradnju srpskih vlasti i EU

EWB

Mediji i civilno društvo u poseti Tirani – Evropskoj prestonici mladih

EWB