fbpx
European Western Balkans
Društvo

Debata o EU: U Srbiji se neguju stereotipi o Evropskoj uniji

Beograd; Foto: Flickr / Milos Bogdanovic

BEOGRAD – Građani Srbije ne razumeju uvek prednosti članstva u EU i koristi od standarda Unije, poručili su učesnici prve debate “EU bliža građanima – Šta je EU za vas?”, dodajući da se u Srbiji neguju stereotipi o EU i da se ponekad svesno ide na potiranje pozitivnog o EU, piše N1. 

Koordinatorka Nacionalnog konventa o EU Nataša Dragojlović rekla je u toj onlajn debati iz serije “EU Talks 2.0”, da je tačno da građani Srbije ne razumeju dovoljno put pristupanja EU, ali da nije problem u njima, jer je reč o komplikovanom tehničkom procesu, rečniku za stručnjake, hiljadama stranica pregovaračkih pozicija…

“Stručnjaci znaju da se takvim jezikom ne može komunicirati sa građanima i izgleda da s njima bolje komuniciraju protivnici ulaska u EU, nego oni koji su angažovani u procesu pristupanja”, rekla je Dragojlović.

Prema njenim rečima, uprkos tome, polovina građana Srbije se već čitavu deceniju izjašnjava za ulazak u EU, videći dobrobiti od toga.

“Istovremeno raste broj onih koji nisu sigurni da li bi, ako bi sutra bio referendum o ulasku u EU, glasali ‘za’ ili ‘protiv’ – dakle mnogo je neopredeljnih, onih koji ne znaju, koji su zbunjeni, a informacije u medijima su kontradiktorne”, rekla je Dragojlović.

Ona je takođe navela da građani Srbije postavljaju logična pitanja o EU, kao što se i u EU građani pitaju o budućnosti Unije, dodajući da je rasprava sa neistomišljenicima o pitanju evrointegracije jedino što pomaže protiv zabluda.

Duško Radosavljević, profesor novosadskog “Fakulteta za pravne i poslovne studije dr Lazar Vrkatić”, ukazao je na nespremnost u Srbiji da ulaže u znanje o EU.

On je istakao da se svesno ide na potiranje onoga što je stvarno pozitivno u EU i da se državnom politikom podstiču stereotipi – da će nam ugroziti nacionalni identet, jezik, javni interes, odnose sa nekim.

“S jedne strane postoji težnja da se uđe u EU, a s druge se rade stvari da se ne uđe jer će tada svi morati da se ponašaju u skladu sa evropskim vrednostima – i država i građani”, rekao je Radosavljević.

Direktorka Centra za interkulturnu komunikaciju Aleksandra Đurić Bosnić ukazala je na komunikaciju o EU koja nije dobra, na dezinformisanost građana i narative koje treba promeniti.

Ona je rekla da se debate o prustupanju EU vode u krugu istomišljenika i da je problem što su “enklave” i istomišljenika i neistomišljenika zatvorene jedne prema drugima, a te granice treba prevazići.

“Imamo institucije države koji su u obavezi da se bave procesom proširenja, medije koji prenose građanima kako proces teče, ali je komunikcija između građana i institucija nedovoljna”, ocenila je Đurić Bosnić i dodala da je zato u Srbiji deo građana dezinformisan, uz stereotipe o EU i njenim vrednostima.

Povezani članci

Lukovi Žeželjevog mosta, nakon 18 godina, spojili bačku i sremsku stranu

EWB

“Pitaj me bilo šta o EU” u Kraljevu

EWB

Otvorena izložba o rimskim ugovorima: „EU nije potpuna bez Srbije“

Marina Zec