fbpx
European Western Balkans
Društvo

Debata o perspektivama EU integracija na FPN: Politika proširenja nema zamenu

Foto: Evropski pokret u Srbiji

BEOGRAD – Na Fakultetu političkih nauka danas je održana debata o perspektivama evropskih integracija Srbije i Zapadnog Balkana nakon samita u Sofiji. Debatom je označen kraj ciklusa debata odžanih u sedamnaest gradova Srbije u okviru projekta “Evropa za mene” koji finansira Evropska unija preko svoje Delegacije u Srbiji. Debatu je otvorio dr Dragan R. Simić, dekan FPN-a, a mišljenja su razmenili Suzana Grubješić, generalna sekretarka EPuS-a, prof. dr Slobodan Samardžić, professor FPN-a, dr Dušan Proroković, načelnik Centra za evroazijske studije Instituta za međunarodnu politiku i privredu i Milan Igrutinović iz Instituta za evropske studije.

Generalna direktorka EPuS-a, Suzana Grubješić, ukazala je da iako se od samita u Sofiji očekivalo da bude Solun 2, to se nije dogodilo. Ona je istakla da je glavna tema na Samitu bila povezivanje zemalja Zapadnog Balkana i povezivanje sa Evropskom unijom i dodala da politika proširenja, kao jedna od glavnih spoljnih politika EU, nema zamenu.

Profesor Slobodan Samardžić rekao je da je Sofijska deklaracija posledica krizne politike EU i dokument otrežnjenja za sve one koji tvrde da je put Srbije ka Evropskoj uniji realan. On je istakao da u njoj nema reči kao što su proširenje, članstvo i pristupanje, kao i da 2025. nije pomenuta kao godina kada bi Srbija mogla da pristupi EU.

Dušan Proroković iz Centra za evroazijske studije Instituta za međunarodnu politiku i privredu istakao je da EU pokušava da primenjuje kombinovani metod i da istovremeno utiče na sistemska rešenja na Balkanu, koja opterećuju bilateralne odnose, ali i da kreira podsisteme kroz pregovore i poglavlja koja se otvaraju.

Milan Igrutinović iz Instituta za evropske studije istakao je da smo danas svedoci dinamike koja je manje povoljna za evrointegracije zemalja Zapadnog Balkana.

Debatom u Beogradu završava se niz od dvadeset događaja koje su Evropski pokret u Srbiji i Fakultet političkih nauka organizovali u ukupno sedamnaest gradova Srbije, u saradnji sa Evropskim pokretom u Srbiji – Sremska Mitrovica i Evropskim pokretom u Srbiji – Kraljevo.

Debate su bile deo projekta „Evropa za mene“ koji je podržala Delegacija Evropske unije, sa idejom da se u javnosti pokrenu razgovori o temama značajnim za Srbiju u procesu evropske integracije i građanima pruže proverene i korisne informacije.

Povezani članci

Antonijević: Važno je znati koja prava ne smeju da se ograniče ni u vanrednom stanju

Danas

Predstavljena Deklaracija o evropskom partnerstvu sa Balkanom

EWB

Zapadni Balkan i vladavina prava: Koliko blizu EU?

EWB