fbpx
European Western Balkans
Društvo

Debata “Reforma javne uprave u Srbiji – doprinos civilnog društva i učešće građana”

Evropski pokret u Srbiji

BEOGRAD – O reformi javne uprave koja podrazumeva izgradnju efikasne javne administracije, od čijeg uspeha zavisi uspeh u procesu pristupanja Srbije Evropskoj uniji, biće više reči na debati “Reforma javne uprave u Srbiji – doprinos civilnog društva i učešće građana” koja će biti održana u utorak, 30. maja sa početkom od 11 časova u EU Info Centru.

Reforma javne uprave podrazumeva izgradnju profesionalne javne administracije koja dosledno primenjuje zakone i propise i na taj način garantuje vladavinu prava, pravnu sigurnost i pružanje kvalitetnih usluga građanima i privredi.

Od uspeha ovog složenog, dugotrajnog i zahtevnog poduhvata direktno zavisi i uspeh u procesu pristupanja Srbije Evropskoj uniji, odnosno sposobnost zemlje da bude kvalitetna članica EU i koristi prednosti koje to članstvo podrazumeva.

Debata će tražiti odgovore na pitanja poput: kakav je napredak u reformi javne uprave ostvaren do sada? Koji nam koraci predstoje – šta su prioriteti i aktivnosti nadležnog Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave? Da li i na koji način EU podržava reformu javne uprave u Srbiji? Kakva jeste i kakva bi trebalo da bude uloga i doprinos civilnog društva u ovom procesu? Da li je unapređenje kvaliteta javnih usluga dovoljno vidljiv aspekt ove reforme? Da li su i u kojoj meri građani informisani, uključeni i zadovoljni?

O ovim pitanjima će govoriti Ljiljana Uzelac iz Sektora za razvoj dobre uprave i rukovodilac Grupe za upravljanje reformom javne uprave Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, Danka Bogetić programski menadžer za reformu javne uprave iz Delegacija Evropske unije u Srbiji, Miloš Đinđić programski menadžer za dobru upravu iz Centra za evropske politike i Jelena Ribać menadžerka projekta „Partnerstvom do dobre JAvne uprave“ iz Evropskog pokreta u Srbiji.

Debatu organizuju Evropski pokret u Srbiji i EU Info centar (EUIC) u okviru projekta Evropske priče.

Povezani članci

Više građana za EU nego Rusiju

EWB

Treći regionalni forum mladih – poruke za Samit u Londonu

EWB

Miščević od oktobra zamenica generalne sekretarke Regionalnog saveta za saradnju

EWB