fbpx
European Western Balkans
Politika

Dejvid Hejl: Postoji šansa da se ove godine postigne dogovor Beograda i Prištine

Kajl Skot, Dejvid Hejl; FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

BEOGRAD – Podsekretar za politička pitanja američkog Stejt departmenta Dejvid Hejl sastao se jutros sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Glavna tema razgovora je situacija na Kosovu, pošto Hejl nakon Beograda odlazi u Prištinu.

Hejl je uoči dolaska u Beograd rekao da postoji šansa da se ove godine postigne dogovor Beograda i Prištine, i naglasio da SAD neće davati recept za rešenje.

On je pozvao na ukidanje taksi koje su vlasti u Prištini uvele na robu iz centralne Srbije, povratak dijalogu i opredeljenost miru, naglašavajući istovremeno da SAD neće davati recept za rešenje za koje je rekao da “mora biti primenljivo i na Kosovu i u Srbiji i mora doprineti dugoročnoj stabilnosti regiona”.

Hejl je doputovao u Beograd dan pošto je prištinski parlament usvojio platformu za dijalog, koja sprečava mogućnost postizanja kompromisnog rešenja.

Kako je ranije najavio Stej department, Hejl će u Prištini razgovarati sa prištinskim liderima o, kako se navodi, “istorijskoj šansi da se postigne sveobuhvatni sporazum o normalizaciji odnosa sa Srbijom”, te o traženju mogućnosti za postizanje dogovora.

Povezani članci

Kocijančič: EU i Srbija za nove načine rešavanja pitanja

EWB

Ko su evropski poslanici koji su “kroz iglene uši prošli u EP”?

EWB

Institucije politizovane, nema odgovornosti

EWB