fbpx
European Western Balkans
Evropa

Dejvis: Junker je naučio lekciju da se ne meša

Tereza Mej i Žan-Klod Junker; Foto: Evropska komisija

LONDON – Britanski ministar za Bregzit, Dejvid Dejvis, rekao je danas da je predsednik Evropske Komisije Žan-Klod Junker pokušao da se meša u britansku politiku, ali je “naučio lekciju” iz čvrste reakcije vlade.

“Iskreno mislim da je sada naučio lekciju, neće se više mešati u britansku politiku ili, u najmanju ruku, ukoliko se bude mešao, dobiće istu reakciju”, rekao je Dejvis Dejli telegrafu.

Odnos između Britanije i Evropske unije postao je sve više gorak kako se bliže parlamentarni izbori u Britaniji 8. juna, a premijerka te zemlje, Tereza Mej, optužila je Brisel da se meša u veoma komplikovane pegovore o britanskom napuštanju EU, prenosi AFP.

Diplomatska svađa nastala je zbog teksta koji se pojavio u nemačkim novinama Frankfurter algemajne cajtung, u kome se navodi da se Junker nakon večere sa Mej osećao deset puta skeptičnije o dogovoru o Bregzitu i rekao je kancelarki Nemačke Angeli Merkel da je Mej “u drugoj galaksiji”.

U tekstu se, takođe, navodi da su se zvaničnici EU zapitali da li će Dejvis i dalje biti pregovarač za Bregzit, zbog navodnih tenzija između njega i premijerke Britanije.

Dejvis je na to rekao da ako ga ne žele za stolom (pregovaračkim), postoji razlog za to.

Povezani članci

Merkel: Da se Bregzit što manje odrazi na život građana EU

EWB

EU lideri postigli sporazum o drugoj fazi pregovora o Bregzitu

EWB

Austrija i Nemačka jednoglasno protiv predloga novog budžeta EU

EWB