fbpx
European Western Balkans
Evropa

Dejvis: Junker je naučio lekciju da se ne meša

Tereza Mej i Žan-Klod Junker; Foto: Evropska komisija

LONDON – Britanski ministar za Bregzit, Dejvid Dejvis, rekao je danas da je predsednik Evropske Komisije Žan-Klod Junker pokušao da se meša u britansku politiku, ali je “naučio lekciju” iz čvrste reakcije vlade.

“Iskreno mislim da je sada naučio lekciju, neće se više mešati u britansku politiku ili, u najmanju ruku, ukoliko se bude mešao, dobiće istu reakciju”, rekao je Dejvis Dejli telegrafu.

Odnos između Britanije i Evropske unije postao je sve više gorak kako se bliže parlamentarni izbori u Britaniji 8. juna, a premijerka te zemlje, Tereza Mej, optužila je Brisel da se meša u veoma komplikovane pegovore o britanskom napuštanju EU, prenosi AFP.

Diplomatska svađa nastala je zbog teksta koji se pojavio u nemačkim novinama Frankfurter algemajne cajtung, u kome se navodi da se Junker nakon večere sa Mej osećao deset puta skeptičnije o dogovoru o Bregzitu i rekao je kancelarki Nemačke Angeli Merkel da je Mej “u drugoj galaksiji”.

U tekstu se, takođe, navodi da su se zvaničnici EU zapitali da li će Dejvis i dalje biti pregovarač za Bregzit, zbog navodnih tenzija između njega i premijerke Britanije.

Dejvis je na to rekao da ako ga ne žele za stolom (pregovaračkim), postoji razlog za to.

Povezani članci

Više zemalja EU upozorava na kršenje osnovnih prava primenom vanrednih mera

EWB

Najveće grupe u Evropskom parlamentu pozvale na održavanje novih izbora u Belorusiji

EWB

Manfred Veber i zvanično kandidat Evropske narodne partije

EWB