fbpx
European Western Balkans
Politika

Delegacija AP Vojvodine na Evropskoj nedelji regiona

BEOGRAD – Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor i pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Ognjen Bjelić, prisustvovali su danas u Briselu otvaranju 15. Evropske nedelje regiona i gradova.

U organizaciji Evropskog komiteta regiona i Generalnog direktorata za regionalne politike, ovogodišnja manifestacija pod nazivom “Regioni i gradovi na poslu za bolju budućnost” (Regions and Cities working for a better future”, okupila je učesnike iz 170 regiona i gradova širom Evrope, saopštila je pres služba pokrajinske vlade.

Predsednik Mirović je istakao da je prisustvo Vojvodine na manifestacijama poput Evropske nedelje regiona i gradova, dobra prilika da se još jednom u susretu sa evropskim zvaničnicima, a pre svega sa predstavnicima evropskih regiona, pokrajina Vojvodina učini vidljivijom.

“Ovo je dobra prilika da se još jednom istaknu naši prioriteti, koji se tiču važnosti učešća predstavnika Vojvodina u razgovorima Srbije u procesu evropskih integracija. Istovremeno, ovo je prilika i da kroz bilateralne razgovore sa predstavnicima drugih regiona predstavimo potencijale Vojvodine, i ukažemo na elemente koje Vojvodina ima, a tiču de ukupne evropske agende”, kazao je Mirović.

On je dodao da se Vojvodina u Briselu predstavlja u značajnom obimu, te da pored predstavnika pokrajinske administracije u tu i predstavnici institucija koje vode računa o evropskim poslovima, pre svega kada je reč o regionalnoj saradnji.

Ištvan Pastor je istakao da je u prethodnom periodu uloženo mnogo napora u uspostavljanje i negovanje kontakata, te da se sada rezultati tih napora pokazuju.

“U razgovoru sa nama svi su otvoreni, i ovo je izvanredna prilika da intenziviramo saradnju sa našim starim partnerima”, kazao je Pastor dodajući da Srbija danas ima drukčiju reputaciji nego pre pet ili 10 godina, što je važno i za jačanje regionalnih odnosa.

Tokom boravka na Evropskoj nedelji regiona i gradova u Briselu, delegacija iz AP Vojvodine imaće i niz bilateralnih sastanaka sa predstavnicima evropskih regiona sa kojima Vojvodina uspostavljenu saradnju, među kojima su Hesen, Gornja Austrija, Umbrija, Lombardija i Osiječko-baranjska županija.

To će, prema Mirovićevim rečima biti prilika da se Vojvodina i njene institucije predstave na jedan kvalitetan način, te se na najkonkretniji način osim o političkim i strategijskim vezama, razgovara i o praktičnoj saradnji naših instituta, privrednih komora i drugo.

U Briselu će se 10. oktobra, u Misiji Republike Srbije, održati i tradicionalno predstavljanje Vojvodine na Evropskoj nedelji regiona i gradova – The Vojvodina Story.

Ovogodišnjem prijemu prisustvovaće predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, kao i veliki broj predstavnika evropskih regija i gradova, kao i privrednici zainteresovani za ulaganje u Vojvodinu.

Povezani članci

Nemački mediji: Srbija dobila direktan uticaj u Prištini

EWB

Hodžaj: Priština za nastavak dijalog, ali sa jasnim ciljevima

EWB

Fridom haus: SNS nastavlja da vrši pritisak na medije, opoziciju i civilno društvo

EWB