fbpx
European Western Balkans
Izdvojeno Politika

Delegacija EP u poseti Beogradu i Prištini od 27. februara do 2. marta

Dejvid Mekalister; Foto: Tanjug/Zoran Žestić

BRISEL/BEOGRAD/PRIŠTINA – Delegacija Odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta (AFET) boraviće u Beogradu i Prištini od 27. februara do 2. marta, sa celjem da proceni političku situaciju i odnose Evropske unije sa te dve zemlje, navedeno je u saopštenju AFET-a.

Sedmočlana delegacija, predvođena predsedavajućim AFET-a Dejvida Mekalistera, koji je i parlamentarni izvestilac je za Srbiju, sastaće se sa političkim vođstvom u Beogradu i Prištini, ali i sa poslanicima u nacionalnim parlamentima, opozicijom i predstavnicima civilnog društva. Cilj posete je da se proceni politička situacija na terenu, odnosi koju Srbija i Kosovo imaju sa Evropskom unijom, kao i ishod sprovedenih reformi i međusobni dijalog koji vode Srbija i Kosovo.

Pored Mekalistera, delegaciju čine još šest poslanika: Elmar Brok (EPP), Nina Džil (S&D), Arna Lic (S&D), Rišard Čarnecki (ECR), Izvestilac za Kosovo Igor Šoltes (Zeleni) i Jaromir Kolicek (GUE).

Šta su teme razgovora?

Predstojeća poseta bi trebala da se dotakne neke od tema sadržanih u dve rezolucije koje su usvojene u Novembru 2018, kao i skorih događaja u regionu.

Podsećamo, Evropski parlament je prošle godine 29. novembra usvojio dve rezolucije koje se tiču Srbije i Kosova. U obe rezolucije su poslanici Evropskog parlamenta pozdravili srpske napore na putu integracije u EU, ali su takođe i pozvali vlasti da ubrzaju reforme u oblasti vladavine prava i javne adminitracija, kao i da pojačaju borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Što se tiče Kosova, poslanici su pozdravili skoro donešene zakone, ali su izrazili zabrinutost po pitanju nedostatka konsenzusa između strnaaka i većoj političkoj polarizaciji koja počinje da negativno utiče na održive reforme. Takođe su zahtevali veće napore u borbi protiv raširene korupcije, da rade na otklanjanja elemenata zarobljene države, kao i da otklone neprimereni politički uticaj i drugi problemi. U obe rezolucije, poslanici su tražili dijalog u evropskom okviru radi postizanja sveobuhvatnog dogovora o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije. Poslanici su etničke homogene države ne bi trebale biti cilj u regionu i da bi dogovor bio prihvatljiv samo ako su se Srbija i Kosovo međusobno dogovorili i ako dogovor uzima u obzir celokupnu stabilnost u regionu i međunarodnom pravu.

Mekalister je pred posetu izjavio da će ove posete Odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta Kosovu i Srbiji “verovatno biti posledenje misije sadašnjeg saziva Odbora”.

“Zapadni Balkan je prioritet spoljne politike Evropske unije. Moramo podržati Srbiju i Kosovo kako bi izgradili jake demokratske institucije koje će podržati vladavinu prava kako bi se izgradila prosperitetna društva. Mi pridajemo razvoju u Srbiji i Kosovu, kao i za aspiracije njenih građana, zbog toga i dolazimo da se sastanemo sa političkim vođama i civilnim društvom u ovom ključnom periodu”, rekao je Mekalister

Povezani članci

U susret Prajdu 2019

Goran Miletić

Politiko: Medijska borba Zapada i Rusije u Srbiji

EWB

Žiofre: EU očekuje da Srbija u potpunosti uskladi svoju spoljnu politiku sa evropskom

EWB