fbpx
European Western Balkans
Društvo

Delegacija EU obeležila Dan Evrope

Dan Evrope; Foto: Tanjug / Filip Krainčanić

BEOGRAD – Delegacija EU u Srbiji obeležila je Dan Evrope, a svečanosti u Muzeju savremene umetnosti prisustvovali su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić.

Svečanosti su prisustvovali i članovi Vlade Srbije, strane diplomate i druge zvanice iz javnog i kulturnog života, a na samom početku hor je izveo himnu Evrope – “Odu radosti” i Srbije “Bože pravde”.

Zvanicama se obratio predsednik Srbije koji je ocenio da se Srbija menjala i sve bolje razumela zahteve i potrebe Evrope, a čini se da i Evropa razume, sve više, zahteve i potrebe Srbije.

Vučić je rekao da je Evropa pre 73 godine izvojela pobedu nad “strašnim neprijateljem”, fašizmom i nacizmom.

Kada ljudi pitaju zašto želimo u Evropu, običan čovek bi rekao da je to zbog boljeg života, drugi bi, kaže, dodali nešto, čini mu se, još važnije, jer nam je dosta ratovanja, a Evropa kao mirovni projekat je važna za nas da sačuvamo stabilnost i mir, “a nama je dosta ratovanja i nestabilnosti više nego ikome”, primetio je predsednik Srbije.

Ipak, on bi, ističe, na to dodao i treći razlog:

“A, to je da građani Srbije žele da pripadaju evropskom tipu društva, a to znači da imamo demokratsko i slobodno društvo, a to znači da moramo još puno da radimo i napredujemo, što opet ne znači da su sve ostale zemlje Evrope uređene i bezgrešne, ali je na nama da radimo”, rekao je.

Zato, kako je istakao, u periodu koji je pred nama moramo u oblasti vladavine prava, ali i durgim, da postignemo značajno veći napredak, baš kao što smo ga postigli u ekonomiji i od zemlje blizu bankrota stigli do toga da imamo tri godine za redom suficit u budžetu, dvostruko manje nezaposlenih i rast u prvim mesecima ove godine od 4,5 odsto.

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici izjavio je da je Unija ostavila širom otvorena vrata Srbiji, koja je sebi kao cilj postavila priključenje.

On je rekao da opredeljenje za EU znači promene za celo društvo, ali i da predstavlja promenu u pravcu izbora prosperiteta, održive demokratije, vladavine prava i zajedničke bezbednosti.

“Ova godina je godina obnovljene privrženosti evropskoj perspektivi. Strategijom širenja i predstojećim Samitom u Sofiji EU pokazuje opredeljenost za perspektivom širenja”, rekao je Fabrici.

On je ohrabrio Srbiju da nastavi putem ka EU, da svoj cilj pretvori u konkretne konačne korake i da zauzme svoje mesto u Uniji.

Fabrici je izrazio zadovoljstvo što je vrh Srbije došao na proslavu rođendana Evrope, dodajući da nas istorija podseća da je evropski projekat pokrenut u teškim okolnostima posle razaranja i patnji, kada je Evropa bila na kolenima.

Premijerka Brnabić obišla je zajedno sa domaćinom, Semom Fabricijem, muzej i izložbu radova dečijih pobedničkih timova za “Evropski dnevnik”.

Povezani članci

PrEUgovor: Reforme treba sprovesti zbog nas, a ne zbog EU – potrebne su nam institucije kojima se možemo obratiti kada nam je to potrebno

EWB

Komesar EU na regionalnom skupu u Beogradu o obrazovanju

EWB

Svetski naučnici podržali beogradski Institut za filozofiju i društvenu teoriju

EWB