S obzirom na to da je Srbija na putu ka Evropskoj uniji, Dan Evrope se takođe obeležava širom nje nizom događaja poput koncerata, sportskih aktivnosti, debata i manifestacija kao što je „Grad Evrope” u okviru koje će države članice predstaviti svoje nacionalnu kuhinju i kulturu, simbolično prikazujući moto EU „Ujedinjeni u različitosti”, saopštava Delegacija EU u Srbiji.

Ovim događajima se pokreće kampanja #EUzaTebe čiji je cilj da pokaže da, uprkos tome što je Srbija u pristupnom procesu, njena sve snažnija veza sa Evropskom unijom već donosi prednosti.

Među događajima kojim će se Dan Evrope obeležiti u Srbiji, treba pomenuti dva glavna. Prvi događaj održava se večeras u Kombank dvorani u Beogradu gde će se gostima obratiti šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici i predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić.

Nakon toga sledi koncert na kom će nastupati orkestar mladih Muzika nade zajedno sa poznatim srpskim i međunarodnim umetnicima kao što su Bajaga i instruktori, Vasil Hadžimanov, Paćo Flores, Johana Sieralta.

„Muzika nade” je projekat koji proteklih šest godina u Srbiji s uspehom sprovodi Music Art Project uz finansijsku pomoć EU.

Tokom prijema će biti prikazana i izložba koja ilustruje primere pomoći EU u Srbiji, kao i izložba kreativnih i inovativnih radova 12 srednjoškolaca nagrađenih u okviru konkursa Dnevnik Evrope otvorenog u decembru prošle godine. Pobednicima konkursa Evropski dnevnik će nagrade uručiti šef Delegacije EU u Srbiji 11. maja u prostorijama EU info centra.

Drugi događaj predviđen je za subotu 11. maja kada će manifestacija Grad Evrope biti održana na Trgu Nikole Pašića. U okviru događaja će biti organizovane tri zone aktivnosti.