fbpx
European Western Balkans
Društvo

Delegacija Evropske federacije novinara stiže u januaru

Zastave Evropske unije; Foto: Pixabay
Zastave Evropske unije; Foto: Pixabay

BEOGRAD – Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) saopštilo je danas da će delegacija Evropske federacije novinara (EFJ) sredinom januara posetiti Srbiju, odgovarajući na molbe i izveštaje NUNS.

U saopštenju se navodi da će EFJ, zajedno sa predstavnicima organizacija Međunarodnog instituta za štampu (IPI) i Jugoistočne evropske medijske organizacije (SEEMO), posetiti Srbiju 18. i 19. januara.

Predsednik EFJ Mogens Bliher Bjeregard uputio je 20. decembra putem elektronske pošte zvaničan dopis predstavnicima države sa molbom za sastanak sa njim, zamenikom direktora IPI Skotom Grifinom i Oliverom Vujovićem, generalnim sekretarom SEEMO.

Dopis je poslat premijerki Srbije Ani Brnabić, ministru za informisanje i kulturu Vladanu Vukosavljeviću, ministru unutrašnjih poslova Nebojši Stefanoviću, ministarki pravde Neli Kuburović i predsedniku Odbora za kulturu i informisanje Mirku Krliću.

Nezavisno udruženje novinara Srbije je pozvalo Udruženje novinara Srbije (UNS) i Sindikat novinara Srbije (SINOS), članice EFJ, da aktivno učestvuju u predlaganju sagovornika i organizaciji sastanaka između predstavnika misije i novinara, medija i stručnjaka, dodaje se u saopštenju.

Predstavnici vlasti sve češće novinare i medije koji rade u javnom interesu svrstavaju u političke oponente, sprovode se najraznovrsniji pritisci – od ekonomskih do onih koji ugrožavaju bezbednost novinara, preti im se, bivaju praćeni, predočio je predsednik NUNS Slaviša Lekić.

Iskreno se nadam da će se predstavnici države odazvati pozivu na razgovor i time, i nas i naše evropske partnere uveriti da ova politička kultura nije definitivno ukinula dijalog kao način komunikacije, rekao je Lekić.

Povodom izveštaja o alarmantnom sužavanju medijskih sloboda i ugroženoj bezbednosti novinara u Srbiji Upravni odbor Evropske federacije novinara je u oktobru ove godine ugostio predstavnika NUNS. Svrha sastanka bila je da se čelnici EFJ upoznaju sa problemima sa kojima se suočavaju novinari i mediji koji kritički i u javnom interesu izveštavaju o političkim i društvenim okolnostima u Srbiji, rastućim pritiscima koji dolaze od vladajuće koalicije kao i posledicama ovih trendova, koji se ogledaju u ubrzanom smanjivanju prostora za javni dijalog i rastu samo-cenzure.

Tom prilikom NUNS je tražio od EFJ da organizuje misiju u Srbiji, tokom koje bi predstavnici ove i drugih relevantnih organizacija, razgovarali sa novinarima i sa predstavnicima države radi dobijanja što jasnije slike o slobodi medija i bezbednosti novinara u Srbiji. U godišnjoj Hronici napada i pritisaka na novinare, NUNS navodi da je u periodu od 1. januara do 5. decembra 2017. godine zabeleženo 30 slučajeva fizičkih i verbalnih napada, pretnji i praćenja od kojih je tek osam rešeno.

U tri slučaja nema elemenata krivičnog dela koje se goni po službenoj dužnosti, u četiri slučaja je odbačena krivična prijava i u jednom slučaju je okrivljenom izrečena mera bezbednosti obaveznog psihijatrijskog lečenja na slobodi i zabrane komunikacije sa oštećenim. Za isti period baza podataka NUNS godinu beleži 83 incidenta, od kojih je 54 slučajeva pritiska na novinare, 21 verbalna pretnja, šest fizičkih i dva napada na imovinu, navodi se u saopštenju.

Povezani članci

Diskusija: Nastavljeni negativni trendovi u oblasti vladavine prava, zbog stalnih izbora izgubljeno dosta vremena

EWB

Zatvoren četvrti ISAC-ov Bezbednosni seminar za mlade

EWB

Crnjanski: Biće mnogo teže da se definiše šta demokratija znači za društvo

EWB