fbpx
European Western Balkans
Politika

Delegacija Evropskog parlamenta sa Orlićem, odložena celokupna runda dijaloga o funkcionisanju skupštine

Narodna skupština Republike Srbije; Foto: Wikimedia Commons

BEOGRAD – Delegacija Evropskog parlamenta sastala se u subotu sa predsedniom Narodne skupštine Vladimirom Orlićem. Kako se navodi u zajedničkom saopštenju, sagovornici su tokom sastanka izrazili spremnost da nastave sa saradnjom u okviru započetog Procesa parlamentarnog dijaloga, jačanja kapaciteta i uloge parlamenta u procesu evropskih integracija.

„Radimo sa Narodnom skupštinom Republike Srbije na uspostavljanju Procesa parlamentarnog dijaloga od septembra 2022. godine. Međutim, razumemo trenutni politički kontekst i složili smo se da odložimo celokupnu rundu dijaloga o funkcionisanju parlamenta, koji bi se odvijao uz ko-posredovanje Evropskog parlamenta. Za dijalog je od suštinskog značaja da sve poslaničke grupe budu u prilici da mogu da učestvuju”, saopšteno je nakon sastanka.

Dodaje se da je dobro funkcionisanje parlamenta od suštinskog značaja za svako demokratsko društvo koje je odlučno da pristupi Evropskoj uniji. Ponovljeno je da je Evropski parlament spreman da podrži Narodnu skupštinu Republike Srbije u jačanju njene demokratske uloge.

Predsednik NS RS je pozdravio spremnost na održavanje naredne runde dijaloga uz njegovo ko-posredovanje, i naglasio spremnost Skupštine da i dalje vodi otvoren i inkluzivan dijalog o svim temama od društvenog značaja, čemu je jasan dokaz i tekuća plenarna sednica, koja je organizovana u skladu sa željama opozicionih poslaničkih grupa u Narodnoj skupštini.

Kako je dogovoreno na sastanku, zajednički rad na svim prethodno dogovorenim temama u okviru Procesa parlamentarnog dijaloga će, uz uvažavanje okolnosti i obaveza dva parlamenta, biti nastavljen u najkraćem realnom roku, nakon letnje pauze.

Delegacija Evropskog parlamenta sastala se u petak i sa predstavnicima proevropske parlamentarne opozicije. Kako su opozicioni predstavnici istakli nakon susreta, na ulicama veliki broj građana traži promenu situacije u kojoj je društvo zapljusnuto bujicom nasilja sa televizija sa nacionalnim frekvencijama.

Član Zeleno-levog fronta Radomir Lazović izjavio je da su predstavnici opozicije obavestili izvestioca EP za Srbiju Vladimira Bilčika i poslanika Matijaža Nemeca da je Srbija suočena sa ozbiljnom podelom društva koju stvara predsednik države Aleksandar Vučić, tako što pravi neprijatelje od svih koji podržavaju proteste građana. „Mogli smo da vidimo jednu strašnu bujicu nasilja i iz parlamenta i sa medija prema svakome ko podržava ovaj protest i na to smo i upozorili evropske predstavnike“ rekao je Lazović.

Naveo je da su se Bilčik i Nemec složili da se dobar deo zahteva građana već nalazi u izveštaju i rezoluciji Evropskog parlamenta koja je nedavno doneta. Lazović je ocenio da je evroparlamentarcima poruka građana dobro preneta i da je opozicija zahtevala da se Evropska unija direktnije odredi prema dešavanjima u Srbiji.

Poslanica Stranke slobode i pravde, Marinika Tepić, izjavila je da su predstavnici opozicije objasnili Bilčiku i Nemecu da je rasprava u parlamentu uvredljiva i da predstavlja generator mržnje i progona neistomišljenika, što se ne odnosi samo na opoziciju. Dodala je da se u parlamentu stigmatizuju umetnici, profesori i svi slobodnomisleći ljudi koji su se usudili da kritikuju vlast i da je potrebno da se evroparlamentarci posebno izjasne o stanju u Srbiji s obzirom da većina građana Srbije ne čita izveštaje i rezolucije EP.

„Često imamo situaciju da se ti predstavnici, čak i kada donose kritičke izveštaje, fotografišu sa predstavnicima vlasti i da se ti kritički fokusi uopšte ne predstave javnosti, ali je slika kakva se šalje pozitivna. Zato je važno da se predstavnici Evropskog parlamenta, koji su već usvojili dokumenta kakva koincidiraju sa zahtevima učesnika protesta, izjasne o tome u Srbiji, a ne daleko od građana Srbije“, zaključila je Marinika Tepić.

 

Povezani članci

Šef delegacije EP za posmatranje izbora: Razmotrićemo sve aspekte izbornog procesa

EWB

Međustranački dijalog u petak i subotu, teme mediji i integritet izbornog procesa

EWB

Saopštenje Radne grupe NKEU za Poglavlje 35: Kosovo povodom festivala “Mirëdita, dobar dan!”

EWB