fbpx
European Western Balkans
Politika

Delegacija Evropskog parlamenta: Zabrinjavajući razvoj događaja u Srbiji, svi politički akteri da budu odgovorni

Foto: Twitter

BEOGRAD – Kvalitet debate u Srbiji se dodatno pogoršava što je zabrinjavajući razvoj događaja, istakli su u zajedničkom saopštenju  delegacije Evropskog parlamenta koja je prethodna dva dana boravila u Beogradu, gde je trebalo da se održi nastavak nove runde dijaloga o funkcionisanju Parlamenta.

Kako je dogovoreno nakon sastanka sa predsednikom Narodne skupštine i predstavnicima opozicije, dijalog se u ovom trenutku odlaže zbog aktuelne političke situacije i biće nastavljen u najkraćem realnom roku, nakon letnje pauze.

U saopštenju se ocenjuje da mnogi građani trenutno izražavaju svoju istinsku nelagodu zbog pravca u kojem klizi politička kultura zemlje.

“Oni su zabrinuti zbog agresivnog diskursa u javnosti, ali i u samom parlamentu. Kako su protesti u toku ovog vikenda u Beogradu, ključno je da se svi ponašaju odgovorno, kako bi građani mirno, bezbedno i bez straha mogli da iznesu svoje mišljenje. Računamo na policiju i vlasti da će ispuniti svoju dužnost i obezbediti bezbedan prostor za ove proteste”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da posebnu odgovornost imaju politički akteri i pozivaju da sve da se uzdrže od govora mržnje prema onima koji imaju drugačije mišljenje. Posebno su pozvali medije da se ponašaju odgovorno i objektivno i poštuju profesionalne novinarske standarde i etiku.

“Institucije moraju da budu primer dobre demokratske kulture, kulture koja se gradi na dijalogu, pravičnosti i poštovanju. Parlament mora biti forum gde se spaja javni diskurs i gde se ozbiljno, uredno i s poštovanjem raspravlja o budućnosti zemlje, uključujući i željeno članstvo u EU. U ovom trenutku mnogi su, nažalost, primetili da se kvalitet debata dodatno pogoršava. Ovo je zabrinjavajući razvoj događaja. To samo naglašava prvobitnu svrhu naše misije, a to je da ko-facitiramo istinski proces dijaloga između svih političkih aktera u Skupštini Srbije, kako bismo ojačali ovu instituciju i zajedno radili na tome da ona postane svetionik parlamentarne kulture. To bi trebalo da bude u interesu svih demokratskih snaga u Srbiji”, stoji u saopštenju koji je potpisala delegacija Evropskog parlamenta na čelu sa izvestiocem za Srbiju, Vladimirom Bilčikom.

Naglašava se da je njihova prvobitna namera za posetu Beogradu bila održavanje pune runde razgovora zajedno sa predsednicom i političkim frakcijama u Skupštini Srbije, pokretanjem procesa unapređenja funkcionisanja Skupštine, ali da se u roku od nekoliko nedelja, situacija na terenu se sada dramatično promenila.

“Ljudi širom Srbije, a i svi mi, duboko smo potreseni tragičnim događajima koji su se odigrali 3. i 4. maja i koji su doveli do gubitka mnogih nevinih života. Odali smo poštu stradalima u OŠ Vladislav Ribnikar i sećamo se poginulih u Mladenovcu. Pridružujemo se njihovim porodicama i prijateljima u žalosti za njihovim najmilijima. Delimo njihovu duboku tugu i intenzivan osećaj gubitka”, navodi se u saopštenju.

Podsaćaju da je već 8. maja, na otvaranju plenarne sednice u Strazburu, Evropski parlament je u trenutku ćutanja stao uz građane Srbije kako bi zajednički obeležili pomen nevinim žrtvama i postavili znak saosećanja i solidarnosti. Dva dana kasnije, Evropski parlament je usvojio rezoluciju o izveštaju Komisije o Srbiji za 2022. godinu.

“Rezolucijom se, između ostalog, poziva na nezavisnost Regulatornog tela za elektronske medije (REM), na politički pluralizam u javnom RTS-u i na zaustavljanje širenja govora mržnje i dezinformacija preko nacionalnih medija, štampe i elektronskih medija. Ovih dana u Beogradu smo jasno mogli da primetimo da stavovi koje je usvojio Evropski parlament odražavaju mnoge brige koje zabrinjavaju široke delove srpske javnosti”, zaključuje se u saopštenju delegacije EP.

Povezani članci

Zelenović: Poslanici EP ohrabruju Šapčane da glasaju

EWB

Fridom haus: Dramatičan pad slobode medija u Srbiji, vladajuća stranka erodirala politička prava

EWB

Lajčak: Ako nema Zajednice srpskih opština, nema ni dogovora

EWB