fbpx
European Western Balkans
Politika

Delegacija francuskog parlamenta posetila Srbiju: Cilj buđenje interesa za region

Predsednik Vučić i delegacija francuskog parlamenta; Foto: Tanjug / Zoran Žestić

BEOGRAD – Delegacija francuskih poslanika, predvođenih Žakom Merom, zamenikom predsednika Odbora za spoljne poslove, doputovala je juče u Srbiju. Poslanici su se najpre sastali sa predsednikom Odbora za evropske integracije Skupštine Srbije Nenadom Čankom, a potom i sa predsednikom Aleksandrom Vučićem Vučićem, premijerkom Anom Brnabić i ministarkom Jadrankom Joksimović.

Francuski parlamentarci su rekli da je cilj njihove posete da u Francuskoj i u Evropskoj uniji pobude veći interes za Zapadni Balkan, kao i da pomognu uspostavljanju evropskih vrednosti i standarda u regionu, posebno kad je reč o vladavini prava i medijskim slobodama.

Kako je saopšteno iz Skupštine Srbije, Čanak je tokom jučerašnjeg sastanka istakao da većina srpskih poslanika podržava evropske integracije Srbije, ali da problemi unutar same EU i njena nesigurnost po pitanju proširenja daju prostor evroskepticima u Srbiji za tvrdnje da je EU neuspeli projekat.

Sagovornici su se složili da je integracija država Zapadnog Balkana u EU od izuzetnog značaja, jer bi se time umirili i rešili svi otvoreni problemi koje imaju države ovog regiona, dok je Mer istakao da je bitno da Srbija ostane posvećena procesu evropskih integracija i sprovođenju reformi.

Tokom današnjeg sastanka, predsednik Vučić je rekao da ga raduje predstojeća poseta predsednika Makrona Srbiji, koju doživljava kao potvrdu dobrih i sadržajnih bilateralnih odnosa, posebno zbog toga što do posete dolazi u godini u kojoj Srbija i Francuska obeležavaju 180-godišnjicu uspostavljanja diplomatskih odnosa.

Gosti su potom premijerki Brnabić uručili inicijativu francuskih poslanika da se uspostavi dijalog među parlamentima regiona u okviru Berlinskog procesa.

Premijerka je istakla da su odnosi Srbije i Francuske dobri i sadržajni, uz ocenu da intenziviranje parlamentarne saradnje u poslednje tri godine predstavlja važan segment u jačanju bilateralnih odnosa dve zemlje.

Konačno, tokom sastanka sa ministarkom za evropske integracije Jadranke Joksimović, predstavnici francuskog Parlamenta ukazali su da će Francuska nastaviti da podržava reforme – za koje kažu da daju rezultate, ali i da bi trebalo da budu intenzivirane.

Joksimović je naglasila da očekujemo da politika proširenja bude prepoznata kao deo liderskih kapaciteta i prednosti koje EU ima za jačanje uloge na globalnoj ravni, a ne kao problem i opterećenje za EU.

Povezani članci

Fabrici: Dve poruke za Srbiju, sve ste bliži EU

EWB

Junker: Važna mi je suština, ne određivanje datuma

EWB

Loazo: EU se nije dovoljno angažovala za učvršćivanje mira na Zapadnom Balkanu

EWB