fbpx
European Western Balkans
Region

Delegacije OEBS-a i EU održale sastanak o produbljivanju saradnje u regionu

Sastanak vođstva OEBS-a i EU Delegacija iz regiona; Foto: Twitter/OSCEKosovo

PRIŠTINA – Dešavanja u regionu i potencijal za širenje partnerstva između Evropske unije i Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) u fokusu su današnjeg prvog sastanaka šefova dve organizacije u Prištini.

Sastanak se odvija u kontekstu razmene pisama između OEBS-a i EU iz juna 2018. godine, što je omogućilo okvir za pojačanu strukturnu saradnju dve organizacije u regionu Jugoistočne Evrope.

Regionalnom sastanku prisustvovali su zvaničnici OEBS-a, kao i direktor Centra za sprečavanje sukoba Marsel Peško i direktor Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) Ingibjorg Gisladotir – saopšteno je iz misije OEBS-a na Kosovu.

Ispred Evropske unije sastanku su prisustvovali Angelina Ajkhorst, koja obavlja funkciju zamenice direktora za Evropu i Centralnu Aziju / direktora za zapadnu Evropu, Zapadni Balkan i Tursku u Evropskoj službi za spoljne poslove, kao i Đenoveva Ruiz Kalavera, direktorka za Zapadni Balkan.

“EU nastavlja da podržava Kosovo i očekivanja za njegov napredak ka EU ostaju velika, budući da će nova Evropska komisija uskoro stupiti na funkciju“, izjavila je Ruiz Kalavera.

Povezani članci

Mekalister: Da se uključe i lokalne vlasti, regioni

EWB

Borisov: Poseta Junkera pokazala celoj EU važnost Zapadnog Balkana

EWB

Haradinaj i Tači aktivirali upravljački tim za statut ZSO

EWB