fbpx
European Western Balkans
Ekonomija i Biznis

Delegcija SSI u Briselu: Dobri efekti reformi u Srbiji

BEOGRAD – Delegacija Saveta stranih investora iz Srbije boravila je u dvodnevnoj poseti Briselu, gde je tokom susreta sa predstavnicima sedam generalnih direktorata Evropske komisije: za susedstvo i pregovore o proširenju, ukazala na dobre efekte dosadašnjih reformi i dala preporuke za dalje unapređenje poslovne klime.

U saopštenju Saveta stranih investitora se navodi da u tim susretima Srbija poohvaljena za dobre makro-ekonomske rezultate i ukazano je da je za jači privredni rast neophodno ostvariti održivu fiskalnu konsolidaciju i napredak u primeni zakona, pogotovo u oblasti poreza.

“Savet je pomenuo formiranje Radne grupe za sprovođenje preporuka iz Bele knjige koja je zajednički ustanovljena između Saveta i Vlade Srbije i izneo očekivanja da će ona doprineti ubrzanju reformi”.

Evropske institucije su, kako se navodi, pozvane da aktivno podrže Srbiju, jer je međusobna saradnja neophodna da bi se srpsko tržište približilo pravilima i praksama Evropske unije.

Ponovljeno je da strani investitori okupljeni u Savetu snažno podržavaju Srbiju da nastavi pregovore sa EU kao način za unapređenje uslova za poslovanje i dalji priliv investicija.

Na taj način će se stvoriti dobrobit za sve – za državu, postojeće i i buduće investitore, a iznad svega za srpske građane i društvo u celini.

Članovi delegacije Saveta su bili: izvršna direktorka Ana Firtel kao i predsedavajući sledećih odbora Saveta: predsednik Odbora za borbu protiv nedozvoljene trgovine Goran Pekez, predsednica Odbora za elektronsko poslovanje Jasmina Vignjević, potpredsednica Odbora za ljudske resurse Jelena Marković i predsednik Odbora za telekomunikacije & IT Marko Jović.

Tako je, kako se nvodi, serijom uspešnih sastanaka sa predstavnicima Evropske komisije realizovana, četvrtu godinu za redom, poseta delegacije Saveta stranih investitora (FIC) Briselu.

Na taj način, Savet je nastavio da podržava proces evropskih integracija Srbije, bivajući pouzdan partner kako Vladi Srbije, tako i Evropskoj Uniji, kao poslovno udruženje koje ima takvu aktivnu i dvostruku ulogu u tom procesu.

Inače, tokom dvodnevne posete, delegacija Saveta se sastala sa predstavnicima sedam generalnih direktorata Evropske komisije: za susedstvo i pregovore o proširenju – NEAR, za ekonomska i finansijska pitanja – ECFIN, za poreze i carinsku uniju – TAXUD, za zapošljavanje, socijalna pitanja i inkluziju – EMPL, za trgovinu – TRADE, za komunikacijske mreže, sadržaj i tehnologiju – CNECT, i za zdravlje i bezbednost hrane – SANTE. Pored toga, održani su i sastanci sa predstavnicima Evropske službe za spoljne poslove (EEAS), CEFTA sekretarijata, Evropskog Parlamenta. Delegacija se susrela i sa ambasadorkom Srbije u EU Anom Hrustanović, dok je Misija Srbije u EU organizovala prijem.

Savet stranih investitora je poslovno udruženje koje se od osnivanja zalaže za unapređenje i podizanje konkurentnosti domaćeg tržišta uz harmonizaciju propisa sa Evropskom unijom.

Savet svake godine priređuje publikaciju „Bela knjiga“ u kojoj su objedinjene preporuke za dalje unapređenje poslovnog ambijenta kako bi tržište Srbije bilo još atraktivnije za nova ulaganja, ali i za lakše uslove poslovanja kompanija koje su već prisutne na tržištu.

Savet kontinuirano jača i raste – trenutno okupljajući preko 130 kompanija, koje su uložile više od 28,7 milijarde evra, sa učešćem od 21.7 odsto BDP, 22.2 odsto u izvozu Srbije, 18 odsto srpskog državnog prihoda od poreza na dobit preduzeća i koje direktno zapošljavaju preko 94.000 ljudi u Srbiji

Povezani članci

Informaciono društvo: Usklađivanje sa EU propisima od višestrukog značaja za društvo

Emina Muminović

Negre: EIB od početka godine uložila preko 300 miliona evra u projekte u Srbiji

EWB

Ekonomsko jedinstvo ključno za političku stabilnost na Balkanu

EWB