fbpx
European Western Balkans
Politika

Deli: EU da ispuni obećanja, opipljiva za srpske građane

Andor Deli; Foto: Euranet Plus

STRAZBUR – Mađarski poslanik iz redova Fidesa u Evropskom parlamentu Andor Deli izrazio je očekivanje da će Evropska unija ispuniti svoja obećanja i načiniti poteze od kojih će koristi osetiti obični građani Srbije, a pod tim on podrazumeva ne samo otvaranje novih pregovaračkih poglavlja, već nešto “mnogo opipljivije”.

Deli je, u sinoćnoj raspravi o rezoluciji o Srbiji u EP, na osnovu izveštaja izvestioca Dejvida Mekalistera, konstatovao da je Srbija na dobrom putu i da je naša zemlja “ključni igrač za stabilnost celokupnog regiona”.

On je napomenuo da je, s obzirom na prirodu pregovaračkog procesa, prirodno da “još ima posla”, kao na primer na polju vladavine prava, ljudskih i manjinskih prava, položaja manjinskih nacionalnih saveta i proporcionalne zastupljenosti obrazovanja na manjinskim jezicima.

U tom smislu, Srbija je usvojila posvećeni akcioni plan, istakao je Deli, izrazivši očekivanje da će Srbija ispuniti svoje obaveze.

“Ali, takođe očekujem da i EU ispuni svoja obećanja, potezima koje će osetiti obični građani Srbije. Pod tim potezima ne podrazumevam samo otvaranje novih pregovaračkih poglavlja, već nešto mnogo opipljivije što će dokazati iskrenu posvećenost EU proširenju”, zaključio je mađarski poslanik EP.

Povezani članci

Fajon: Neophodne hitne reforme u oblasti vladavine prava

EWB

Vlada Nemačke: Svaka saradnja je korisna, podržavamo Zajedničko regionalno tržište

EWB

Parlamentarci o putu Srbije ka EU

EWB