fbpx
European Western Balkans
Politika

Deli: EU da ispuni obećanja, opipljiva za srpske građane

Andor Deli; Foto: Euranet Plus

STRAZBUR – Mađarski poslanik iz redova Fidesa u Evropskom parlamentu Andor Deli izrazio je očekivanje da će Evropska unija ispuniti svoja obećanja i načiniti poteze od kojih će koristi osetiti obični građani Srbije, a pod tim on podrazumeva ne samo otvaranje novih pregovaračkih poglavlja, već nešto “mnogo opipljivije”.

Deli je, u sinoćnoj raspravi o rezoluciji o Srbiji u EP, na osnovu izveštaja izvestioca Dejvida Mekalistera, konstatovao da je Srbija na dobrom putu i da je naša zemlja “ključni igrač za stabilnost celokupnog regiona”.

On je napomenuo da je, s obzirom na prirodu pregovaračkog procesa, prirodno da “još ima posla”, kao na primer na polju vladavine prava, ljudskih i manjinskih prava, položaja manjinskih nacionalnih saveta i proporcionalne zastupljenosti obrazovanja na manjinskim jezicima.

U tom smislu, Srbija je usvojila posvećeni akcioni plan, istakao je Deli, izrazivši očekivanje da će Srbija ispuniti svoje obaveze.

“Ali, takođe očekujem da i EU ispuni svoja obećanja, potezima koje će osetiti obični građani Srbije. Pod tim potezima ne podrazumevam samo otvaranje novih pregovaračkih poglavlja, već nešto mnogo opipljivije što će dokazati iskrenu posvećenost EU proširenju”, zaključio je mađarski poslanik EP.

Povezani članci

Mekalister: Ključna godina, sve zavisi od Srbije

EWB

SzS i PSG otkazuju skupove zbog koronavirusa; Dveri traže odlaganje izbornog procesa zbog neregularnosti

EWB

Gojković: Prvi razgovori uz učešće predstavnika EP okvirno 9. i 10. oktobra

EWB