fbpx
European Western Balkans
Politika

Deli: Ubrzati otvaranje poglavlja sa Srbijom

Andor Deli; Foto: Evropska unija

STRAZBUR – Poslanik Mađarskog Fidesa u Evropskom parlamentu i član parlamentarne delegacije EU-Srbija Andor Deli pozvao je Bugarsku kao predsedavajućeg EU da ubrza otvaranje pregovaračkih poglavlja sa Srbijom i upozorio da EU ne sme da izgubi glavnu ulogu na Zapadnom Balkanu.

“Za umornu politiku proširenja, 2018. godina može doneti novi preokret i zamah. Zbog njene geostrateške pozicije, velike sile uporno pokušavaju da steknu politički uticaj na prostoru Zapadnog Balkana. Međutim, Evropska Unija ne sme dopustiti da izgubi glavnu ulogu”, rekao je Deli.

Dosledne političke poruke i opipljivi rezultati su, kako je naveo, preko potrebni u regionu, a odgovornost za njih nije samo na državama kandidatima, nego i na Evropskoj uniji.

“Ujedno pozivam bugarsko predsedavanje da ubrza dinamiku otvaranja pregovaračkih poglavlja sa Srbijom, jer uz sadašnji tempo teško da je ostvarljiva 2025. godina kao datum pridruženja koji je određen od strane predsednika Evropske komisije, Žan-Kloda Junkera” istakao je on povodom debate o bugarskom predsedavanju EU u EP.

Mađarska iskreno podržava proširenje EU prema Zapadnom Balkanu, dodao je Deli izrazivši uverenje da će predsedavanje Bugarske, kao zemlje iz regiona, uneti novu energiju u politiku proširenja, u čemu, kako je dodao, može da računa na podršku kako Mađarske tako i delegacije Fides-a u Evropskom parlamentu.

Povezani članci

Srbija „uknjižila“ prve poene među evroskepticima

EWB

Šutanovac pisao EU o gašenju Vanjskih, Brnabić: Država ne može da finansira lokalne medije

EWB

EU: Beograd i Priština sami odlučuju o dijalogu

EWB