fbpx
European Western Balkans
Politika

Ðenero: EU motiviše Srbiju, usporava Podgoricu

Zastave Evropske unije; Foto: Evropska unija

PODGORICA – Hrvatski analitičar Davor Ðenero tvrdi da je predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker u nedavni govor o stanju EU na inicijativu kancelarke Angele Merkel ubacio rečenicu da je 2025. rok ulaska Crne Gore i Srbije u članstvo da bi, kako je rekao, Srbiju distanciali od Rusije.

Ðenero je za podgoričku Pobjedu rekao da EU želi da distancira Srbiju od Rusije, usporavanjem Crnu Goru.

Takva strategija proširenja je, prema njegovim rečima, počela sa Berlinskim procesom stvaranja svojevrsne balkanske čekaonice za EU, a sve sa namerom da se Srbija distancira od Rusije.

Komentarišući novu strategiju EU po kojoj bi Srbija i Crna Gore ušle zajedno, Ðenero je ocenio da je to vrlo opasna politika, koja usporava Podgoricu.

“Razlika između Srbije i Crne Gore je u tome što je Podgorica ozbiljno, a Beograd neozbiljno shvatio pregovore”, tvrdi Ðenero.

Crna Gora se, ocenio je Ðenero, ponaša kao pravi kandidat – ne bavi se politiziranjem, niti lobiranjem, već sprovodi reforme i ispunjava kriterijume.

“Sad je u kritičnoj fazi kada će se brže otvarati i brže zatvarati poglavlja. Tako je bilo i sa Hrvatskom, dugo smo samo otvarali i nismo ništa zatvarali, a onda je naišao period kada se to sve ubrzalo. Meni se čini da će tako biti i sa Crnom Gorom”, kazao je.

On smatra da da 2025. godina ne može biti ciljni datum za Crnu Goru.

Po toj dinamici, Crna Gora bi trebalo da završi pregovore 2023. jer su potrebne još dve godine od završetka pregovora do potpisivanja ugovora o pristupanju, rekao je Ðenero uveren da će Podgorica pre 2023. završiti pregovore, a da Srbija neće uspeti do tada da zatvori sva poglavlja.

“EU ovim želi da motiviše Srbiju”, smatra Ðenero.

Povezani članci

Ker-Lindzi: Što više izazova EU upućuje Srbiji, jače je gura u kineske i ruske ruke

EWB

Ministar spoljnih poslova Slovačke Lajčak biće izaslanik EU za Zapadni Balkan?

EWB

Fajon: Pitanje je da li je ovakav srpski parlament legitiman

EWB