fbpx
European Western Balkans
Region

Mekšejn: Da li će Brisel ponovo okrenuti leđa Balkanu?

Zastave Evropske unije; Foto: Evropska unija

BRISEL – Da li će Evropska unija ispoštovati svoje obećanje prema Tirani i Skoplju ili će, ne po prvi put, ostaviti Zapadni Balkan, da se “krčka u sopstvenom sosu”, piše za Euraktiv Denis Mekšejn, bivši ministar zadužen za Balkan u vladi Tonija Blera.

Mekšejn navodi da su sve oči usmerene na reakciju ministara spoljnih poslova EU, u vezi sa prošlonedeljnom retorikom dvojice balkanskih lidera.

“Balkan će ponovo biti ključna tema na dnevnom redu”, piše bivši britanski ministar, pred sastanak ministara spoljnih poslova Evropske unije, koji se održava danas, 18. juna.

Denis Mekšejn, za Euraktiv navodi da je Prespanski sporazum redak primer ozbiljnog diplomatskog prodora dvojice mladih, levo orijentisanih, premijera, Ciprasa i Zaeva, koji su odlučili da prekinu tridesetogodišnji spor oko imena Severne Makedonije.

“Grčka je pristala da podrži ulazak Severne Makedonije u NATO i EU”, istakao je Mekšejn, dodajući da grčke diplomate “tiho” podržavaju i ulazak Albanije u Evropsku uniju.

“Baš kao što je ulazak Poljske i drugih istočno-evropskih zemalja u EU pomogao u poboljšavanju njihove ekonomije i stvaranju novih radnih mesta, nadamo se da će se “osmotski” efekat Evropske unije na podizanje standarda u poslovanju i vladavini prava, preneti i na Albaniju i Severnu Makedoniju”, piše Mekšejn.

Bivši britanski ministar piše za Euraktiv i o korupcionaškoj aferi koja potresa Albaniju već dvadeset godina, potresa korupcionaška afera prisutna u pravosuđu i biznisu, koja pravi ozbiljne tenzije između Evropske unije i vlade u Tirani.

Od februara su se u Tirani održavali protesti koje je organizovao Ljuljzim Baša, lider Demokratske stranke, ističe Mekšejn, dodajući da je Baša time pokušao da pokaže stvarno stanje u Albaniji.

“Baša ima značajnu podršku američke alt-desnice, i koristi sliku sebe i Donalda Trampa, na svim društvenim mrežama, uz stalne napade na medije u Albaniji koji ga kritikuju”, piše bivši britanski ministar, dodajući da su tužioci u Tirani prošle nedelje pokrenuli istragu o Bašinom davanju 625 hiljada dolara američkim lobistima.

“Da li će ovo biti još jedan korak nazad za Albaniju i Severnu Makedoniju ostaje da se vidi”, zaključuje Mekšejn.

Povezani članci

BiH: Prihvaćen Ugovor o Transportnoj zajednici

EWB

2BS Forum: Integracija Crne Gore u NATO – ni protiv koga

EWB

Emanuel Makron: Cilj samita u Trstu bezbednost na Balkanu

EWB