fbpx
European Western Balkans
Društvo

Deo NVO za razrešenje članova REM-a

Protest studenata u Beogradu, april 2017; Foto: Tanjug/Milutin Marković

BEOGRAD – Više organizacija civilnog društva pridružilo se danas zahtevima studenata u protestu za razrešenje članova Saveta Regulatornog tela za elektronske medije, zbog nepoštovanja Zakona o elektronskim medijima koji to telo definiše kao samostalno i nezavisno.

U zajedničkom saopštenju navode da su od donošenja seta medijskih zakona, čiji je deo i Zakon o elektronskim medijima, koji reguliše izbor članova Saveta, u nekoliko navrata reagovali i ukazivali na političke uticaje i zloupotrebe procedura “prilikom izbora članova Saveta REM”.

Kako ocenjuju, stanje u medijima, “posebno u toku izborne kampanje i nakon izbora, jasno pokazuje da REM nije ispunio svoju zakonsku obavezu unapređivanja kvaliteta i raznovrsnosti usluga elektronskih medija, unapređivanja i zaštite slobode izražavanja niti je stao u zaštitu interesa javnosti i korisnika usluga elektronskih medija”.

U saopštenju apeluju na članove Saveta REM “da, ukoliko ne mogu da obavljaju svoj posao na zakonit način”, daju ostavke i pokažu da neće da učestvuju u urušavanju institucija.

Saopštenje je potpisalo više od 40 organizacija civilnog društva, među kojima i Beogradski fond za političku izuzetnost, Beogradski centar za ljudska prava, Centar za istraživanje javnih politika, Centar za ljudska prava Niš, Novosadski humanitarni centar.

Povezani članci

Organizacije civilnog društva iz Srbije predstavile preporuke o reformi pristupanja Zapadnog Balkana EU

EWB

Koalicija 27: Najveći zagađivač vazduha su toplane i ložišta, a ne saobraćaj

EWB

EU je najveći donator Srbiji u obnovi od posledica poplava

EWB