fbpx
European Western Balkans
Društvo

Deo NVO za razrešenje članova REM-a

Protest studenata u Beogradu, april 2017; Foto: Tanjug/Milutin Marković

BEOGRAD – Više organizacija civilnog društva pridružilo se danas zahtevima studenata u protestu za razrešenje članova Saveta Regulatornog tela za elektronske medije, zbog nepoštovanja Zakona o elektronskim medijima koji to telo definiše kao samostalno i nezavisno.

U zajedničkom saopštenju navode da su od donošenja seta medijskih zakona, čiji je deo i Zakon o elektronskim medijima, koji reguliše izbor članova Saveta, u nekoliko navrata reagovali i ukazivali na političke uticaje i zloupotrebe procedura “prilikom izbora članova Saveta REM”.

Kako ocenjuju, stanje u medijima, “posebno u toku izborne kampanje i nakon izbora, jasno pokazuje da REM nije ispunio svoju zakonsku obavezu unapređivanja kvaliteta i raznovrsnosti usluga elektronskih medija, unapređivanja i zaštite slobode izražavanja niti je stao u zaštitu interesa javnosti i korisnika usluga elektronskih medija”.

U saopštenju apeluju na članove Saveta REM “da, ukoliko ne mogu da obavljaju svoj posao na zakonit način”, daju ostavke i pokažu da neće da učestvuju u urušavanju institucija.

Saopštenje je potpisalo više od 40 organizacija civilnog društva, među kojima i Beogradski fond za političku izuzetnost, Beogradski centar za ljudska prava, Centar za istraživanje javnih politika, Centar za ljudska prava Niš, Novosadski humanitarni centar.

Povezani članci

Analiza evrointegracija Srbije: Napredak minimalan i u suprotnosti sa proklamovanim ciljem učlanjenja u EU

EWB

U Misiji Srbije pri EU izložba u čast Ivi Andriću

EWB

Regulacija Resave počinje u junu – EU daje 2,7 miliona evra

EWB