fbpx
European Western Balkans
Ekonomija i Biznis

Digitalni samit simbol je regionalne saradnje

Drugi Digitalni sumt Zapadnog Balkana; Foto: Tanjug/Sava Radovanović

BEOGRAD – Potpisivanje regionalnog roming sporazuma obeležilo je prvi dan Drugog Digitalnog samita Zapadnog Balkana koji se održava u Beogradu.

Potpisivanje sporazuma pokazuje da postoji jaka politička volja za digitalnu transformaciju celog Zapadnog Balkana, poručuje evropska komesarka za digitalno društvo i ekonomiju Marija Gabrijel.

Pomoćnica administratora UNDP-a i direktorka UNDP Regionalnog biroa za Evropu i Zajednicu nezavisnih država Mirjana Špoljarić-Eger ističe da je digitalizacija nova paradigma razvoja celog regiona.

Digitalni samit izuzetno je dobra inicijativa Zapadnog Balkana koja ističe priroritete digitalizacije i omogućava jačanje veza u regionu zaključak je generalnog sekretara Međunarodne telekomunikacione unije Hulina Džao-a.

“Time se podstiče razvoj celog regiona”, rekao je on.

Na samitu je govorio i predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež. Najavio je eksluzivnu vest da će Regonalna komora danas omogućiti takmičenje za inovativne kompanije i tražiće se digitalna rešenja za slobodnu trgovinu i olakšanje godišnjih programa za regionalni ekonomski prostor.

Među govornicima na Drugom digitalnom samitu pojaviće se i robot “Sofija”, najnovija inovacija “Hanson Robotike” koja je nastala kombinacijom nauke, inžinjeringa i umetnosti i koristi veštacku inteligenciju.

Na Digitalnom samitu u Beogradu danas su dodeljene nagrade školama 21. veka, čiji su učenici pobedili na takmičenju u oblasti inovacija u organizaciji „Britanskog saveta“ u osnovnim školama širom Zapadnog Balkana.

Drugi Digitalni samit ekonomija Zapadnog Balkana okupio je oko 4.000 učesnika i 200 govornika iz 30 ekonomija koji će predstaviti najnovije trendove u oblasti IT industrije.

Digitalni samit jedan je od simbola regionalne saradnje, a iniciran je Berlinskim procesom. Održava se u okviru Digitalne nedelje Srbije od 1. do 7. aprila. Prvi digitalni samit održan je u Skoplju aprila prošle godine.

Povezani članci

Sprovođenje strukturnih reformi neophodno za privredni razvoj i napredak ka EU

EWB

Zapadni Balkan očekuje veliki napredak u narednih 10 godina

EWB

Komisija pokreće Digitalnu agendu za Zapadni Balkan

EWB