fbpx
European Western Balkans
Politika

Dijalogu vlasti i opozicije se priključuju Vladimir Bilčik i Tanja Fajon

Narodna skupština; Foto: Wikimedia Commons

BEOGRAD – Druga runda razgovora izaslanika Evropskog parlamenta sa predstavnicima parlamentarnih i vanparlamentarnih političkih stranaka u Skupštini Srbije biće održana 14. i 15. novembra, a razgovorima bi trebalo da se priključe i novi izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik i nova predsednica Odbora EP za saradnju sa Srbijom Tanja Fajon, saznaje Tanjug.

Bilčik je nedavno rekao da će njegov glavni zadatak kao novog izvestioca za Srbiju biti da prati politička dešavanja i da sastavi godišnji izveštaj o procesu njenog pridruživanja, dok je Fajon bila izvestilac iz senke Evropskog parlamenta za Srbiju, a na novoj funkciji zamenila je poslanika Eduarda Kukana.

Planom predsednika spoljnopoliitčkog odbora EP Dejvida Mekalistera predviđeno je da se do kraja godine održe ukupno tri međupartijska dijaloga koja će se isključivo baviti izbornim uslovima za parlamentarne izbore 2020. godine.

Prva runda međustranačkog dijaloga u Skupštini, održana je 9. i 10. oktobra, kada je sa predstavnicima stranaka u Beogradu razgovarao izaslanik EP Knut Flekenštajn.

Nakon tih razgovora, iz Skupštine Srbije je saopšteno da će se druga runda fokusirati na poboljšanje parlamentarnog dijaloga, uključujući i pitanja kao što su izmena Poslovnika o radu i dalja revizija izbornog okvira.

Povezani članci

Nacionalni konvent o ustavnim promenama, verbalni sukob Dačića i Joksimović

EWB

Saopštenje Radne grupe NKEU za Poglavlje 35: Kosovo povodom festivala “Mirëdita, dobar dan!”

EWB

Zvaničnici iz regiona o predlogu nove EU metodologije

EWB