fbpx
European Western Balkans
Region

Dimitrov: Biće referenduma o imenu Makedonija

Nikola Dimitrov; Foto: The Hague Institute for Global Justice

TRST – Makedonski ministar spoljnih poslova Nikola Dimitrov smatra da će “definitivno biti referenduma” o stavu države oko eventualne promene imena Makedonija.

On je u intervjuu za Rojters na pitanje da li će Makedonija jednog dana biti otvorena za promenu svog imena rekao da je to veoma kompleksno pitanje koje uključuje emocije i identitet.

“Za rešavanje tog pitanja potrebno je da imamo proces koji će stvoriti nacionalnu poziciju o tome. Definitivno će biti referenduma”, rekao je on.

Dimitrov je kazao da je tokom nedavne posete Atini predložio Grčkoj da dozvoli Makedoniji da se pridruži NATO pod imenom priznatim u Ujedinjenim nacijama – Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija, a da se nastave pregovori o dugoročnom dogovoru.

“Moja poruka u Atini je bila da u Makedoniji imamo nov početak, molim vas razmislite kakvog suseda biste želeli da imate na vašem severu”, rekao je Dimitrov.

Kada je reč o odgovoru Grčke, Dimitrov kaže da ne očekuje pomak preko noći već da će to biti postepen proces.

Kada je reč o odnosima Makedonije i Bugarske, Dimitrov kaže da su dve zemlje dogovorile tekst sporazuma o prijateljstvu sa ciljem da se reši višegodišnji spor i tenzije.

“Potpisivanje sporazuma o prijateljstvu sa Bugarskom će doprineti našem kredibilitetu, da smo ozbiljni i da želimo prijatelje u našem regionu”, rekao je Dimitrov.

Sporazum bi trebalo da bude potpisan 2. avgusta.

Povezani članci

Regionalna inicijativa “mali Šengen” korisna za Srbiju

EWB

Vlada Crne Gore zvanično podržala REKOM

EWB

Han: Kosovo se suočava sa velikim izazovima

EWB