fbpx
European Western Balkans
Region

Dimitrov: Biće referenduma o imenu Makedonija

Nikola Dimitrov; Foto: The Hague Institute for Global Justice

TRST – Makedonski ministar spoljnih poslova Nikola Dimitrov smatra da će “definitivno biti referenduma” o stavu države oko eventualne promene imena Makedonija.

On je u intervjuu za Rojters na pitanje da li će Makedonija jednog dana biti otvorena za promenu svog imena rekao da je to veoma kompleksno pitanje koje uključuje emocije i identitet.

“Za rešavanje tog pitanja potrebno je da imamo proces koji će stvoriti nacionalnu poziciju o tome. Definitivno će biti referenduma”, rekao je on.

Dimitrov je kazao da je tokom nedavne posete Atini predložio Grčkoj da dozvoli Makedoniji da se pridruži NATO pod imenom priznatim u Ujedinjenim nacijama – Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija, a da se nastave pregovori o dugoročnom dogovoru.

“Moja poruka u Atini je bila da u Makedoniji imamo nov početak, molim vas razmislite kakvog suseda biste želeli da imate na vašem severu”, rekao je Dimitrov.

Kada je reč o odgovoru Grčke, Dimitrov kaže da ne očekuje pomak preko noći već da će to biti postepen proces.

Kada je reč o odnosima Makedonije i Bugarske, Dimitrov kaže da su dve zemlje dogovorile tekst sporazuma o prijateljstvu sa ciljem da se reši višegodišnji spor i tenzije.

“Potpisivanje sporazuma o prijateljstvu sa Bugarskom će doprineti našem kredibilitetu, da smo ozbiljni i da želimo prijatelje u našem regionu”, rekao je Dimitrov.

Sporazum bi trebalo da bude potpisan 2. avgusta.

Povezani članci

Deklaracija o Pelješkom mostu objavljena u Sl. listu BiH

EWB

Flesenkemper: Balkanu treba 25 godina da dostigne EU

EWB

RCC: Usvojene Preporuke za ucešće javnosti za Zapadni Balkan

EWB