fbpx
European Western Balkans
Region

Dimitrov: Evropa da pokaže istu hrabrost kao i mi

Nikola Dimitrov; Foto: Tanjug / AP / Petros Giannakouris

PARIZ – Ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Nikola Dimitrov kaže da je sada na potezu Evropska unija koja treba da prizna da je neko na Balkanu pokazao liderstvo i hrabrost, i da nestrpljivo želi da učestvuje sa drugim državama članicama EU u izgradnji Evrope.

“Sada je na redu Evropa da pokaže istu hrabrost. Ona mora da da šansu mojoj zemlji usvajanjem odluke o otvaranju pregovora. Ništa više i ništa manje. Mi smo to zaslužili”, poručio je Dimitrov za francuski Le Mond, prenosi makedonska novinska agencija MIA.

Dimitrov kaže da jedina bitka koju Severna Makedonija treba da vodi je “bitka za sadašnje i buduće generacije i njihovo pravo da žive u svojoj zemlji sa jednakim mogućnostima kao one u Evropi, i bez da moraju da traže svoju sreću na drugim mestima”.

“Ovo je jedino o čemu smo razmišljali dok smo pregovarali sa Grčkom oko spora”, kazao je on.

Upitan da li je postojala druga opcija, makedonski ministar je odgovorio da uvek postoje alternative, te da su mogli da nastave da se žale, optužuju susede o svojoj lošoj sudbini i da optužuju Evropu o nedostatku principa.

On je istakao da su sada odlučili da budu patriote na “savremen, vizionarski i evropski način”.

“Prespanskim sporazumom mi čuvamo i potvrđujemo vrednosti koje su svete za svaku naciju, naš identitet i sve što je s tim povezano. Istovremeno, pravimo razliku između naše i grčke percepcije o Makedoniji, u nadi da će obe strane nastaviti da žive kroz upoznavanje, razumevanje i harmoniju”, napomenuo je Dimitrov.

Povezani članci

U kosovskom parlamentu rasprava o nepoverenju vladi

EWB

Rama: Evropa na raskrsnici, Balkan u EU – nikad važnije

EWB

Tači: Ne mogu da zamislim da Srbija pre Kosova uđe u EU

EWB