fbpx
European Western Balkans
Bezbednost Region

Dimitrov i Kocijas danas u Atini o priključenju u NATO

Nikola Dimitrov; Foto: The Hague Institute for Global Justice

SKOPLJE / ATINA – Što pre Makedonija uđe u NATO, veći su izgledi da Grčka ima dobrog i prosperitetnog suseda, izjavio je ministar spoljnih poslova te države Nikola Dimitrov uoči današnje posete Atini, gde će se sastati sa svojim grčkim kolegom Nikosom Kocijasom.

Očekuje se da će tokom susreta Dimitrova i Kocijasa biti reči i o mogućnostima rešavanja dugogodišnjeg spora Grčke i Makedonije o imenu te države.

Grčka, naime, osporava Makedoniji pravo da se zove Reublika Makedonija, a nova makedonska vlada spremna je, sudeći prema izjavama njenog premijera Zorana Zaeva koji je ovih dana boravio u Briselu, da prihvati da zvanično Skoplje postane članica Alijanse pod imenom BJRM.

Pojedini analitičari u Skoplju, međutim, smatraju da ne treba imati velika očekivanja s obzirom na to da spor o imenu Makedonije sa Grčkom traje 20 godina, ali ističu da je srećna okolnost ta što EU i NATO žele da spreče rastući uticaj Rusije u regionu.

Pozivajući se na poruke iz međunarodne zajednice, bivši ambasador Muhamed Halili je za TV-24 rekao da međunarodna zajednica u poslednje vreme šalje jasne poruke o neophodnosti da Makedonija što pre postane članica NATO i EU.

Halili je, preneli su makedonski mediji, podsetio da je u tom pravcu bila i nedavna poruka američkog zvanična Brajana Hojta Jia.

Povezani članci

Srbija i NATO razvili snažno partnerstvo

EWB

Veća pažnja EU u oblasti vladavine prava

EWB

Kocijančič: Mogerini nije napustila sastanak SSP

EWB