fbpx
European Western Balkans
Politika

Dimitrov: Makedonija zajedno sa Crnom Gorom i Srbijom u EU

Nikola Dimitrov; Foto: The Hague Institute for Global Justice

SKOPLJE – Makedonski ministar spoljnih poslova Nikola Dimitrov izjavio je da će Makedonija “učiniti sve da uhvati voz” i da zajedno sa Crnom Gorom i Srbijom postane članica EU, prenosi Beta, a piše N1.

“Makedonija će prevazilaženjem zaostajanja u reformama u to ubediti EU. Bilo bi lepo da postoji reformska trka u regionu”, rekao je on na zajedničkoj konferenciji za novinare sa crnogorskim ministrom spoljnih poslova Srđanom Darmanovićem, koji je u jednodnevnoj poseti Skoplju.

Kako je istakao Dimitrov, makedonski zvaničnici su mnogo puta ponovili da će zemlje Balkana zajedno da uspeju ili neće uspeti.

“Makedonija je srećna i ima korist od toga što Crna Gora uspešno napreduje na svom evropskom putu”, istakao je šef makedonske diplomatije, a prenose lokalni mediji.

Dimitrov je rekao da će Makedonija uraditi sve da ubedi Evropsku komisiju i njenog predsednika Žan-Kloda Junkera da je vrlo važno da dokument koji će objaviti u februaru ima prostor da Makedonija nadoknadi zaostatak.

“To bi bilo mnogo korisno i za evrointegracije”, rekao je on povodom izjave predsednika EK da će Crna Gora i Srbija do 2025. postati deo EU. Darmanović je rekao da se Crna Gora zalaže da sve zemlje regiona idu brže ka EU i NATO integracijama i da pritom svaka bude ocenjivana prema svojim dostignućima.

“Crna Gora se zalaže za pricip regate, odnosno da svaka zemlja bude ocenjivana prema svojim dostignućima. Taj princip je odličan za svaku zemlju kandidata koja ima evropske ambicije i samim tim može da bude koristan i za Makedoniju”, rekao je on.

“Reforme se odvijaju dobro i zašto da Makedonija ne uđe u krug zemalja koje ste spomenuli. Izjava Junkera je ohrabrujuća i sigurno je da EU neće ostati na 28 članica”, rekao je Darmanović.

Na sastanku sa predsednikom Makedonije Đorđem Ivanovom, kako je saopšteno, Darmanović je rekao da je jedan od prioriteta Crne Gore, kao budućeg predsedavajućeg Jadranskom poveljom, da bude podrška Makedoniji u NATO integracijama.

Darmanović će se, prema najavi, sastati i sa premijerom Makedonije Zoranom Zaevom i predsednikom parlamenta Talatom Džaferijem.

Povezani članci

Reakcije na Haradinajevu ostavku i odlazak u Hag: Nepravda ili politički trik?

Tanjug

Evropski parlament: Nastavak posredovanja u Narodnoj skupštini, planirane dve runde dijaloga tokom 2023. godine

EWB

Redovne konsultacije sa EEAS o pristupnom procesu

EWB