fbpx
European Western Balkans
Region

Dimitrov: Nacionalni konsenzus i referendum za pitanje imena

"New Macedonian moment"; Foto: European Western Balkans

SKOPLJE – Za rešavanje pitanja imena Makedonije, neophodno je da se postigne nacionalni konsenzus, ali mnogi od elemenata tog nacionalnog konsenzusa nisu trenutno jasni, izjavio je danas šef makedonske diplomatije Nikola Dimitrov.

Obraćajući se na brifingu o evropskim i evroatlanskim integracijama Makedonije, koji su organizovali European Western Balkans i Balkanski fond za demokratiju, Dimitrov je rekao da je pitanje imena takve prirode da ne može biti rešeno bez građana, prenela je MIA.

“Intenzivno radimo na izgradnji konsenzusa, koji bi trebalo da uključi građane, političke faktore, institucije, sve. Proces je otvoren i traje. Važno je da se ovaj proces završi, jer na taj način će pozicija Makedonije biti jača”, rekao je Dimitrov.

Komentarišući izjavu predsednika makedonskog parlamenta Talata Džaferija, koji je rekao da parlament ima legitimitet da odluči o pravcu rešavanja tog pitanja i izbegne da se održi referendum o imenu, Dimitrov je rekao da je referendum izborno obećanje svih velikih partija.

“Pitanje (imena) je takve prirode da, ukoliko ne može da se reši održivo, ukoliko se građani ne pitaju, ukoliko nema konsenzusa, ukoliko postoje bitke među partijama, naša pozicija je slaba”, kazao je šef makedonske diplomatije.

Dimitrov je izrazio očekivanje da će Makedonija biti ukljucena u Stategiju za proširenje predsednika Evropske komisije Žan-Klod Junkera.

Profesor za istoriju i politiku jugoistočne Evrope i direktor Centra za studije jugoistocne Evrope na Univerzitetu u Gracu, Florijan Biber, smatra da naredna godina nudi prilike za suštinsku transformaciju regiona koji je, kako je rekao, stagnirao više od četiri godine u odnosu na evropsku perspektivu.

“Na našem poslednjem brifingu, rekli smo da je ovo trenutak ne samo za Makedoniju, već za region, da se obnovi proširenje, da se prepozna terenutak. Sada postoji šansa da ovaj proces neće više biti priča bez kraja, već priča sa jasnim ciljem i rokom”, rekao je Biber.

On je dodao da EU nema mehanizme koji bi primorali jednu državu članicu da ne utiče na ulazak zemlje kandidata, kao što je slučaj s Makedonijom u slučaju spora oko imena sa Grčkom.

Povezani članci

Dimitrov bez preciznog odgovora o članstvu Kosova u UNESCO

EWB

Kurc: Produbljivanje regionalne saradnja važno za put u EU

EWB

Bregu: Države Zapadnog Balkana mogu uspeti samo zajedno

EWB