fbpx
European Western Balkans
Region

Dimitrov najavio posetu zemljama regiona

Nikola Dimitrov; Foto: The Hague Institute for Global Justice

SKOPLJE – Novoizabrani šef makedonske diplomatije Nikola Dimitrov izjavio je da će po preuzimanju dužnosti posetiti susedne zemlje, najpre one sa kojima su odnosi napeti, kako bi im, kako je rekao, pokazao novo lice Makedonije.

Dimitrov je za agenciju Meta rekao i da je “neprihvatljivo ponašanje srpskog obaveštajca Gorana Živaljevića u Sobranju tokom nemira” , 27. aprila, i istakao da bi on kao diplomata morao da ulazi u parlament zemlje domaćina “na glavni ulaz, uz prethodno obaveštenje”.

Novi šef makedonske diplomatije kaže da je smena vlasti u Makedoniji predstavlja veliku promenu i da bi EU i NATO “trebalo da nauče lekciju iz ove situacije” i da “pokažu svoju posvećenost evroatlantskim aspiracijama zemlje”.

Bivši pregovarač sa Grčkom govorio je i o imenu Makedonije i naveo da će njegov tim i vlada “početi da se na konstruktivan način bave tom temom”, kao i da će se posvetiti poboljšanju odnosa sa međunarodnim partnerima i stvaranju prijatelja, a ne neprijatelja. “Kada postignemo konsenzus i sa opozicijom oko imena, objavićemo predlog i građanima”, rekao je Dimitrov.

Povezani članci

Šnajder: Srbija može da bude neutralna, ali je prirodno da bude deo EU

EWB

Prese: Evropa previđa dešavanja na Balkanu

EWB

FT: Oživeti proširenje, ali bez prečica za Zapadni Balkan

EWB