fbpx
European Western Balkans
Izdvojeno Vesti

Dimitrov: Nemamo ništa da dobijemo ako susedi ne uspeju

Nikola Dimitrov; Foto: European Western Balkans

LONDON – Ministar spoljnih poslova Makedonije Nikola Dimitrov rekao je na panel diskusiji na Samitu lidera Zapadnog Balkana da Makedonija ne dobija ništa ukoliko susedi ne uspeju ili propuste priliku, preneo je RTS.

“Ne treba menjati istoriju ili geografiju, već oblikovati budućnost, mi smo tako pristupili regionu i susedima. Makedonija ne može da bude uspešna ako Balkan ne uspe, ništa ne dobijamo ako sused ne uspe ili propusti priliku”, rekao je Dimitrov na panelu tink tenka “Čatam haus” u Londonu.

Dimitrov je istakao da Makedonija teži da ima jake domaće institucije i da postane evropska demokratija, što je prioritet nad pridruživanjem Evropskoj uniji.

Ministar je rekao da je Makedonija na razne načine pokušala da ide napred, svaki od kojih je propao – ignorisanje problema, oslanjanje na vreme kako bi se poboljšala situacija i pokušaji da kažu da je svet nepravedan.

Dimitrov smatra da je Balkan više ostrvo, nego region, jer je okružen državama članicama i da je previše proveo na političkoj periferiji, kao i da više nema luksuz da propušta prilike.

Povezani članci

EWB SCREENING / Miroslav Lajčak: Nema rokova za postizanje sporazuma Srbije i Kosova

EWB SCREENING

Dekarbonizacija u doba pandemije

MIrjana Jovanović

Da li će u 2018. godini EU napokon pokazati spremnost da odbrani svoje vrednosti?

Sena Marić