fbpx
European Western Balkans
Region

Dimitrov traži podršku Atine za integracije u EU i NATO

Nikola Dimitrov; Foto: Tanjug / AP / Petros Giannakouris

ATINA – Makedonski ministar spoljnih poslova Nikola Dimitrov izjavio je danas da je u Atinu došao kako bi tražio podršku grčke vlade i javnosti na putu Makedonije ka članstvu u EU i NATO.

S druge strane, šef grčke diplomatije Nikos Kocijas rekao da je ta zemlja otvorena da podrži napore Makedonije da se pridruži međunarodnim organizacijama, pod uslovom da dve zemlje reše spor oko imena makedonske države.

Dimitrov je na konferenciji za novinare posle susreta sa Kocijasom rekao da je njegova glavna poruka da traži podršku, a da je manje bitno ko će biti pobednik i ko će biti veštiji u predstavljanju argumenata.

“Ovde sam da tražim podršku od grčke vlade i javnosti u Grčkoj, ono što nam je danas potrebno je ohrabrenje da hodamo uspravno na putu koji želimo da sledimo”, rekao je Dimitrov.

On je naglasio da Makedonija nema skrivene agende i da želi da bude prijatelj Grčke, prenosi MIA.

Prema njegovim recima, Makedonija je odlučna, bez obzira na to da li će imati otvorena vrata ka evropskoj budućnosti, da snažno radi na jačanju institucija i vladavini zakona.

Kada je u pitanju spoljna politika zemlje, rekao je on, prioriteti će biti oživljavanje procesa integracije u EU i NATO, ali i da Makedonija bude bolji sused i bliži prijatelj svim zemljama u neposrednom okruženju i širom regiona.

Dimitrov je naglasio da konkretnim koracima želi da izgradi “svežu, pozitivnu sliku” u regionu.

Govoreći o merama za izgradnju poverenja između dve zemlje, šef makedonske diplomatije izrazio je uverenje da jednog dana u budućnosti neće biti granice, ukoliko se njegove zemlja priključi EU.

Povezani članci

Plenković: Hrvatska će Pelješki most graditi na svojoj teritoriji

EWB

Pala vlada Aljbina Kurtija, sledeći korak imenovanje novog kandidata za premijera

EWB

Kaplan: Jedino EU može da stabilizuje Balkan

EWB