fbpx
European Western Balkans
Bezbednost

Dipaolo: Uprkos suspenziji vežbi, politički dijalog Srbije i NATO se nastavlja bez prekida

Mark Dipaolo: Foto: NATO

BEOGRAD – Saradnja Srbije i NATO-a dvosmerna je ulica koja je korisna za obe strane i za čitav region, izjavio je , izjavio je Mark Dipaolo, direktor NATO-ove odbrambene institucije i direkcije za izgradnju kapaciteta na Osmoj beogradskoj NATO nedelji.

Dipaolo je izjavio da su partneri veoma bitni za NATO u mnogim kontekstima, a to je posebno tačno za Srbiju.

“Srbija je važna za NATO i NATO je, nadamo se, važan za Srbiju. Ne ponajmanje zato što su stabilnost na Zapadnom Balkanu i stabilnost u širem evroatlantskom regionu povezane”, rekao je Dipaolo.

Naglasio je da je snažna, stabilna i demokratska Srbija ključna za stabilnost zapadnog Balkana i da NATO želi to isto za ceo region – sigurnost, prosperitet i dobar život svih tamošnjih građana.

“Vremenom smo pokazali da smo spremni da radimo zajedno kako bismo postigli te ciljeve i mislim da će to imati dobar efekat. Neki od vas će se možda iznenaditi kada saznaju da je formalno partnerstvo NATO-Srbija sada staro 14 godina. Imamo redovne kontakte na visokom nivou i možda ćete biti iznenađeni kada čujete da generalni sekretar Stoltenberg ima posebnu vezu sa Srbijom, jer je tamo proveo deo svog detinjstva“, rekao je Dipaolo.

Srbiju i NATO imaju „vrlo dobar“ okvir za saradnju koji obuhvata zajedničke aktivnosti i koji ide od političkog dijaloga do vojne interoperabilnosti, upravljanja krizama i odgovora na katastrofe.

Dipaolo je naveo nekoliko primera poput razvojne pomoći koje NATO pruža Oružanim snagama Srbije.

„NATO i Srbija rade zajedno na razvoju sposobnosti Oružanih snaga Srbije da učestvuju u multinacionalnimoperacijama UN-a i operacijama EU za upravljanje kriznim situacijama. Podvukao bih da neka mesta poput Libana, Centralnoafričke republike, Somalije, nije lako otići, ali Srbi idu i rade dobro“, rekao je Dipaolo.

Dalje, rekao je da je uloga NATO-a u tom procesu da podrži ciljeve Srbijeu reformi odbrane, uključujući profesionalizaciju i obuku oružanih snaga.

“To je dvosmerna ulica. Srbija je sarađivala sa NATO-om na obuci iračkog vojnog i civilnog osoblja u 2017. godini. Zahvalni smo na tom radu. To je učinjeno u ranoj fazi kada je NATO uspostavljao svoje prisustvo u Iraku. To je značajni i trajni doprinos Srbije “, objasnio je Dipaolo.

Podsetio je da je NATO na zahtev Srbije pomogao uništavanju viška municije i eksploziva. Takođe, pre dve godine, u septembru 2018. godine, Srbija je bila domaćin najveće terenske vežbe za upravljanje posledicama ikada.

“Bilo je oko 2000 učesnika iz 40 zemalja i moram da kažem da je Srbija sjajno uradila organizaciju i sprovođenje tog događaja. Od tada nismo uradili nijedan”, zaključio je Dipaolo.

Govoreći o suspenziji svih vojnih vežbi Srbije, rekao je da se NATO nada da će ta suspenzija trajati šest meseci i da razumeju razloge za to, ali takođe smatra da su obe strane spremne i voljne da nastave saradnju kada prođe taj period.

“Neke aktivnosti koje su planirane sa Srbijom biće odložene. Ali naše, široke nevojne aktivnosti i naš politički dijalog se nastavlja bez prekida”, naglasio je on.

Mark Dipaolo je takođe rekao da KFOR ima odličan profesionalni radni odnos sa Oružanim snagama Srbije i to je ključni element bezbednosti u regionu i na koji suspenzija odbrambene saradnje nije uticala. Ponovio je i da NATO u potpunosti podržava nastavak dijaloga između Beograda i Prištine uz podršku EU.

Govoreći o budućnosti, Dipaolo je rekao da je „prošlost prošlost“ i da je ne treba zaboraviti.

“Srbija je zauzela taj pristup i rekao bih vrlo uspešno. Obim i obuhvat saradnje sa NATO-om pokazuju da postoje obostrane koristi od saradnje”, rekao je Dipaolo.

Takođe je podsetio da NATO u potpunosti poštuje odluku Srbije da bude vojno neutralna.

“To nije problem. Nema pritiska, nema skrivene agende od strane NATO-a. Naš interes je da konstruktivno radimo na postizanju zajedničkih ciljeva. Ovaj odnos nam je važan”, zaključio je Dipaolo.

Osmu beogradsku NATO nedelju organizuje Centar za evroatlantske studije, a podržavaju Odeljenje za javnu diplomatiju NATO-a, Balkanski fond za demokratiju, Ambasade Norveške, Češke i SAD.

Povezani članci

Admiral Fogo u Sarajevu: NATO je posvećen nastavku snažnog partnerstva sa BiH

EWB

Frojdenštajn: Neutralnost neće pomoći Srbiji na putu ka EU

EWB

Komandant NATO snaga u Evropi u poseti Srbiji: Međusobna komunikacija je važna

EWB